Met het project ‘In Horto Cerasorum’ (in de kersentuin) wil de nieuwe vzw kinderen niet alleen bewonderend leren kijken naar de pracht van de natuur, maar ook laten participeren: kersen plukken, dieren voederen, eieren rapen… Zo leren ze genietend dat mensen hun gedrag moeten bijsturen, als we de plek waar wij wonen, leefbaar willen houden. Zo laten ze ook een boeiend facet van onze stad ontdekken: de fruitpluk en -handel.

Voor kinderen uit de lagere school is de klimaatopwarming nogal een abstract gegeven. Zij zijn geen Anuna De Wever of Greta Thunberg. Wij vertrekken van een kersenboomgaard en een minidierentuin als didactisch instrumentarium.

Een kind van Houtekop
Initiatiefnemer van het project is Bert Duchateau (45), de zoon van het Houtekop- duo Mady en Jos Duchateau-Vanbergen.
Bert groeide op in een artistieke omgeving. Zijn ouders waren dagelijks in de weer voor het marionettentheater Houtekop. De invloed van de theaterwereld heeft hem onrechtstreeks beïnvloed. Hij beleefde herhaaldelijk de magie van een idee dat een nieuw verhaal creëerde, zodat na intense repetities een leuke productie het levenslicht zag. Hij constateerde dat doorzettingsvermogen en het geloof in je eigen creatie heel belangrijk zijn voor het slagen van een project.
Als kind wilde Bert boer worden, maar al vlug begreep hij dat het beroep van landbouwer niet verenigbaar was met zijn grote belangstelling voor reizen. Bovendien was voetbal zijn lievelingssport: hij speelde bij de jeugdploegen van STVV en werd later bij de selectie van Limburg ingelijfd. Tot zijn spijt moest hij stoppen met het voetbal, omdat trainen en spelen nog moeilijk te combineren waren met zijn studies in Diepenbeek.

210214-inhorto3Zijn kersenboomgaard zou verdwijnen
Toen hij vernam dat de Boomgaardenstraat in Nieuw-Sint-Truiden haar mooie hoogstamboomgaard dreigde te verliezen om plaats te maken voor een nieuwbouwproject, raakte dit hem erg. Als kind genoot hij vanuit zijn tuin ieder jaar van de bloesempracht en de kersenpluk. Rudy en Laurens van woonproject Gilen vinden ‘In Horto Cerasorum’ een prachtig initiatief dat ze voluit willen steunen. Ze stelden een overeenkomst op zodat wij ons project tijdelijk in de boomgaard kunnen ontplooien.
Burgemeester Veerle Heeren is ook helemaal mee in het verhaal. Zij beloofde hen dat ze hun educatieve activiteiten verder mogen zetten in Guvelingen, als de boomgaard na een tijd helemaal moet verdwijnen.
In Horto Cerasorum wil in samenwerking met het Stadsbestuur een steen verleggen in de rivier en de kinderen meer genegenheid bijbrengen voor de natuur, door ze met alle zintuigen te leren genieten van haar kracht en schoonheid.

210214-in-horto1

 

 

Wat is hun doelstelling?
“In Horto Cerasorum vzw wil lagere schoolkinderen liefde voor de natuur bijbrengen. We gaan hen laten participeren: kersen plukken, dieren voederen, eieren rapen… We leren hen een facet van onze stad ontdekken: de fruitpluk en – handel. Tijdens de bloesems en kersenpluk gaan we de leerlingen uitnodigen en gidsen zullen ze rondleiden en informeren. Klimaatopwarming is voor de kids nogal abstract, zij zijn geen Anuna De Wever of Greta Thunberg. We vertrekken van een kersenboomgaard en een minidierentuin als didactisch instrumentarium”, aldus Bert Duchateau. De kinderen krijgen bij ontvangst een brochure “De Natuur mijn vriend” (werktitel). De problematieken van klimaat, milieu, duurzaamheid en diversiteit worden hierin op kindermaat toegelicht. We willen in samenwerking met het stadsbestuur een steen verleggen in de rivier en de jongeren meer GENEGENHEID bijbrengen voor de natuur.

Vandaag hebben scholen al boeking gedaan voor 425 kids, tevens hebben andere scholen al een optie genomen voor +/- 2000 kids. U kan begrijpen dat een project gratis aanbieden voor een dergelijke groep kinderen handenvol geld kost. Vandaag hebben we nog een tekort van 16.000-16.500€ in onze budgettering.
Daarvoor rekenen we op u, help ons de kinderen uit de klas te halen en hen een aangename educatieve namiddag buiten school te bezorgen.

Wil je het project steunen? Kijk op https://inhortocerasorum.be/

Boomgaardenstraat 39/302
3800 Sint-Truiden
info@inhortocerasorum.be
0470 802 740