In maart 2019 werd door het Europees Parlement beslist om de jaarlijkse omschakeling tussen het zomer- en winteruur af te schaffen. Als streefdatum werd vooropgesteld om in maart 2021 een laatste keer over te schakelen naar het zomeruur. Lidstaten konden er echter ook voor kiezen om het winteruur te behouden. Zij zouden dan in oktober 2021 een laatste keer overschakelen naar het winteruur.

Maar niets daarvan. Het parlement beslist en … de rest doet zijn goesting. De lidstaten, maar ook België, komen echter niet tot eensgezindheid over de keuze voor het zomer- dan wel het winteruur en zolang dit niet gebeurd is, kan er geen sprake zijn van een afschaffing. In dat geval dient de federale regering de knoop door te hakken, maar tot op heden is dit nog niet gebeurd. Het is dus nog onzeker of de afschaffing er effectief komt en wanneer. En dus gaan we vannacht weer eens alle horloges, uurwerken, klokken een uurtje vooruit draaien en onze nachtrust met een uur verminderen. Tenzij je uit protest morgenvroeg een uur langer blijft liggen.

Dus, morgen de ronde van het huis doen, alle thermostaten, ovens en andere elektro-apparaten doordraaien en binnen zes maanden, daar kan je gif op nemen, opnieuw terugdraaien. Want deze klucht blijft verdergaan. Er komt zelfs een nieuwe discussie op gang. Is het zomeruur of het winteruur voordelig voor zonnepanelen? De lidstaten, maar ook België, komen echter niet tot eensgezindheid over de keuze voor het zomer- dan wel het winteruur en zolang dit niet gebeurd is, kan er geen sprake zijn van een afschaffing. In dat geval dient de federale regering de knoop door te hakken, maar tot op heden is dit nog niet gebeurd. Het is dus nog onzeker of de afschaffing er effectief komt en wanneer.

En dan startte vandaag een nieuwe (Vlaamse) discussie: vanavond gaat het zomeruur in. Met het oog op het verdwijnen van de terugdraaiende meter zou elke zonnepaneeleigenaar moeten ijveren voor het behoud van het zomeruur. Een uur ‘s avonds extra voor eigen verbruik. De zon zal dan ook iets hoger staan op het moment dat mensen koken en dergelijke. Of gaat dit niet veel uitmaken uiteindelijk?