AA Gent plukte Alexandre De Bruyn en Jordan Botaka bij STVV weg. Botaka werd in januari aan Sporting Charleroi uitgeleend. Beide spelers hebben echter geen toekomst meer bij de Buffalo’s. Nu Mboyo nog: er wordt wat afgefloten in Gent

Dat is het lot van heel wat spelers van STVV die vonden dat het natuurlijke gras elders veel groener was dan de, kunstmat op Stayen. En vertrokken! Zogezegd om zich sportief te verbeteren, maar blijkbaar is de echte reden enkel te vertalen in euro’s.  Wat Botaka betreft is dat geen verrassing. Hij haalde in enkele interviews uit naar Hein Vanhaezebrouck. Een gebrek aan vertrouwen, kansen en respect. De Bruyn kwam vorig seizoen wel nog wat aan spelen toe.

“De kans dat zij terugkeren bij de A-kern, zit er niet meer in”, stelt Hein Vanhaezebrouck op zijn persbabbel. “Er zijn voor hen interessante oplossingen geweest, maar dan is het aan de speler om te beslissen. Als zij verkiezen om een jaar in de B-kern te spelen, zal het financiële aspect daar misschien wel een rol in spelen, maar je hebt ook het voetbalaspect.”

STVV hofleverancier van Gent?
De 28-jarige Jordan Botaka kwam voor 600.000 euro van STVV over en ligt nog tot midden 2024 onder contract. AA Gent zal de Congolese international verder moeten betalen. Botaka lukte één assist in vijftien wedstrijden in het shirt van de Buffalo’s.

Het contract van Alexandre De Bruyn loopt nog tot medio 2023. De 27-jarige middenvelder kwam voor hetzelfde bedrag van STVV over. De Bruyn lukte twee goals in vijf wedstrijden.

Een van de opmerkelijkste transfers in de zomermercato: AA Gent betaalde een half miljoen euro aan STVV voor de komst van Ilombé Mboyo. Dat bedrag op tafel leggen voor een 34-jarige aanvaller is dat wel goed bestuur?

Mboyo had een basisplaats bij STVV. Een doelpuntenmachine was hij niet bij de Kanaries. De voormalige Rode Duivel heeft aan snelheid ingeboet en was er vaak het voorwerp van kritiek.

“Er waren interessante spitsen waar we een zware inspanning willen voor doen, maar als die niet naar België willen komen, sta je daar. Dan moet je soms je principes eens opzijschuiven. Na één of twee jaar zullen we zien of het nuttig was om Mboyo te halen”, aldus de Gentse trainer.

Trainers lopen weg
En ze zijn niet alleen! Tot nu toe is het enkel Bezus die op een andere grasmat potten brak, al de rest is ‘terug naar af’. Idem dito met de trainers. Yannick Ferrera verliet de Kanaries het eerste jaar na de terugkeer in hoogste klasse voor zijn ideaal dat Standard heette, maar ook daar ‘vloog hij buiten’ en nu zit bij, weliswaar lucratief, zandkorrels te tellen in Saoedi-Arabië. En dan de Limburger Peter Maes. Op handen gedragen, nieuw contract getekend bij STVV en dan … plots naar Beerschot, zonder verbrekingsvergoeding. “Want daar lagen sportief veel betere mogelijkheden”, zijn eigen woorden. En zie Beerschot daar nu staan, met één schamel puntje en een trainer die op de wip zit! Wel, STVV kan zijn supporters en zichzelf geen beter, schoner en groter cadeau geven dan een zege tegen Beerschot volgende maandag. Als je het ons zou vragen, de match tegen Genk de week daarop is minder belangrijk. Alleen maar om aan te tonen dat het als Kanarie nog niet zo’n contrarie leven is, misschien met enkele euro’s minder, maar sportief niet steeds minder dan elders! Alle gebuisde vertrekkers zijn daar het nog steeds levende bewijs van! Ik zou tienmaal nadenken, als ik Suzuki zou heten!