De Belgen liggen ook uit het tornooi. Ze moesten in Italië hun meerdere erkennen. Maar het is niet anders, want echt schitteren deden ze wel niet de voorbije weken.

De wedstrijd begint aangenaam en laat het beste vermoeden. Insigne zoekt Chiesa met een kruisbal, maar die is net iets te ver waardoor Courtois makkelijk kan ingrijpen. Aan de overzijde een eerste keer Doku, maar daar is Donnarumma alert. Het is nu al duidelijk: dit wordt een heel andere wedstrijd dan die tegen Portugal! In minuut 11 is Tielemans het snelst op de bal, waarna hij niet voor Doku links maar wel voor Meunier rechts kiest. Die heeft nog heel wat werk, maar haalt er toch nog knap een hoekschop uit.

bel3-2Bijna op het kwartier worden de Duivels wakker geschud: een serieuze verwitting want na een overtreding van Thorgan Hazard op Jorginho zwiept Insigne de bal voor doel en het is Bonucci die Courtois van dichtbij klopt. De Italianen aan het feest, maar dat feest verstomt al gauw want de VAR stelde vast dat de verdediger buitenspel stond, en hij niet alleen.

De Belgen zijn echter niet aangeslagen. Na een afgeblokt schot van Tielemans gaan de Belgen serieus in de aanval! Eerst is er een flits van Doku die moeiteloos langs zijn mannetje glipt, nadien wordt het schot van De Bruyne afgeblokt door Chiellini. Voor de eerste grote kans van de Belgen moeten we echter wachten tot minuut 22! De Bruyne komt met een gelukje in balbezit, waarna hij kan gaan lopen. Lukaku maakt uitstekend ruimte waarna de middenvelder kan trappen met zijn linker, maar Donnarumma slaat de bal met een geweldige reflex uit zijn doelvlak!

Vier minuten later is er een nieuwe save Donnarumma! Weer gaan de alarmbellen af bij de Italianen! Nadat De Bruyne zich prinsheerlijk vrij kan draaien, speelt hij Lukaku aan op rechts. Die doet het uitstekend, maar Donnarumma veegt de plaatsbal die volgt uit zijn rechterbenedenhoek. Het blijft 0-0!

bel1-2Op het halfuur gebeurt het dan toch. Vertonghen gaat veel te nonchalant te werk, waarna hij moet inleveren bij Verratti. De middenvelder tikt snel door tot bij z’n maatje Barella en die jaagt de bal snoeihard voorbij een kansloze Courtois: 0-1 voor Italië! Maar het wordt nog erger. Vlak voor de rust zit België in zak en as. Insigne krijgt te veel ruimte van de Duivelse afweer. Tielemans is niet krachtdadig genoeg (heeft al geel gekregen), waarna hij de bal héérlijk in de bovenhoek borstelt: 0-2 voor Italië!  In blessuretijd is er toch goed nieuws. Doku gaat voorbij Di Lorenzo, waarna hij een stevige zet krijgt van zijn belager. Scheidsrechter Vincic twijfelt niet: penalty! Alhoewel toch de VAR zijn blik nog over de fase moet laten gaan. Lukaku twijfelt ook niet en stuurt Donnarumma de verkeerde kant uit: 1-2! We leven nog!

In de tweede helft proberen de Duivels een vuist te maken, maar de organisatie van de Squadra staat als een huis. Eerst mist de kaats van De Bruyne richting Doku mist wat kwaliteit, nadien komt ook de bal van Lukaku richting De Bruyne ook al niet aan.  Di Lorenzo blijft het wel knap lastig hebben met de aalvlugge Doku. Kan de jonge flankspeler van Rennes het nog forceren? In de 70ste minuut komt er nieuw Duivels bloed. Chadli en Mertens komen mee helpen en zijn meteen betrokken bij een dikke kans op 2-2! Na goed werk van Doku en de twee invallers kan eerst Lukaku niet bij de voorzet van Chadli en nadien kan ook Thorgan Hazard niet afdrukken…

Tekenen van beterschap bij de Duivels, die lijken over te nemen. Meunier zet de bal gevaarlijk voor doel, Di Lorenzo zet de bal in hoekschop. Daarna pakt Doku nog eens uit met een flits, Donnarumma zit er weer uitstekend bij!

bel4-2Op het uur geeft Doku de bal op maat mee aan De Bruyne en die vindt met één van zijn vintage passes aan de tweede paal Lukaku. De spits lijkt het leer maar in doel te moeten tikken, maar Spinazzola is net op tijd teruggekeerd om de 2-2 te voorkomen. Wat een pech!  De Italianen komen er niet meer aan te pas en beginnen met hun afbraakvoetbal en gratis optredens van comedia del arte: er liggen meer Italiaanse lijken op het veld dan op Père Lachaise in Parijs. Maar het lukt niet meer.  Het blijft 1-2. En de Belgen pakken weer geen prijs. Zij volgen zovele grootheden richting huiswaarts.

Maar de eerlijkheid gebiedt ons te stellen dat de Italianen de betere ploeg waren. Echt flitsend waren de Duivels niet, vaak erg (tergend) langzaam in de opbouw terwijl de Azzuri’s bij tijd en wijle academischer voetbal brachten.

Het avontuur is voorbij, we kunnen onze Belgische vlaggen opbergen tot het WK volgend jaar in de winter. Maar om daar te schitteren, hebben de Duivels wel een duivelse injectie nodig.