Op 9 juli wordt aan CC De Velinx een infobordje onthuld dat het verhaal van deze locatie vertelt. De Velinx ligt namelijk op de plek waar vroeger een ijsfabriek stond en vlakbij de verdwenen Luikerpoort en hoeve “Mooier Trienes”. Bijzonder is dat het infobord ook de moord herdenkt op Neske Boedry, die hier vlakbij een winkel had.

210702-neskeOngeveer op de plek tussen CC De Velinx en de middeleeuwse stadstoren met dezelfde naam, lag tot begin negentiende eeuw de Luikerpoort. Zoals de naam zegt, verschafte deze toegang tot de stad voor mensen komende uit Luik. Nadat de poort in 1825 werd afgebroken, veranderde het uitzicht van deze plek grondig met onder andere de komst van een ijsfabriek.

Bijzonder is dat we op deze plek niet enkel een historisch verhaal vertellen, maar ook aandacht geven aan de moord op Neske Boedry.

“In oktober 1970 werd Neske Boedry, die hier vlakbij op de Luikersteenweg een kruidenierswinkel uitbaatte, dood teruggevonden. Ondanks dat Neske een graag geziene en vriendelijke dame was, met wie mensen uit de buurt een praatje kwamen maken, werd ze vermoord. De reden van de moord werd tot vandaag niet opgehelderd en de dader blijft eveneens spoorloos’, zegt burgemeester Patrick Dewael.

Schepen van Erfgoed, Gerard Stassen, benadrukt het belang dat we ook aandacht geven aan deze ‘kleine’ gebeurtenissen die toch een grote impact hebben gehad: “De moord op Neske ging in die periode als een schokgolf door Tongeren. Ondanks dat er een uitgebreid onderzoek kwam, werd de dader of de daders niet gevonden. Het gezellige kruidenierswinkeltje was een plaats van misdaad geworden en familie en vrienden bleven verweesd achter. We zijn nu meer dan vijftig jaar na haar overlijden, maar ook mensen als Neske Boedry mogen niet vergeten worden.” En of er ooit een oplossing van de moord komt is zeer te bewijfelen, want bijna vijftig jaar nadat Agnes Boedry, uit Tongeren, werd vermoord, blijkt het dossier zoek. Het parket in Limburg zat en zit nog steeds verveeld met de zaak.