Na de verzachting van de maatregelen zijn de winkels nu al twee weken open. Hoe ziet het leven er nu uit voor de handelaars in Sint-Truiden? Wij spraken met Christian Yans, zaakvoerder van Juwelier Yans.
26/05/20 – Feyza Ozcan

Nog voor dat de start van de lockdown was Juwelier Yans in de Stapelstraat in Sint-Truiden bezig aan een volledige verbouwing. In normale omstandigheden zouden ze dan terug opengaan op 19 maart. Dat is helaas niet doorgegaan omwille van de coronacrisis. Voor die opening werden er dan ook extra goederen aangekocht. Juwelier Yans heeft voorlopig geen webwinkel. Om dan toch niet volledig stil te vallen hebben ze een alternatief ingeschakeld. De juwelier maakte gebruik van het sociale mediaplatform ‘Facebook’ om toch nog zijn klanten te kunnen bereiken. “Ik moet eerlijk bekennen dat Facebook wel goed gewerkt heeft, mensen hebben daar ook heel positief op gereageerd. We hebben dingen opgestuurd, ik ben dan ook dingen persoonlijk thuis gaan brengen”.

Heropening van de winkels
“Je begint daar met een klein hartje aan. Je weet niet wat je moet gaan verwachten. Gaan de mensen komen, gaan de mensen niet komen? En tot mijn grote vreugde mogen wij eigenlijk niet klagen. Ik ben best wel tevreden over die 14 dagen dat wij terug open zijn”, vertelt Christian Yans ons. “De winkels mochten hun deuren terug openen op 11 mei, net de dag na Moederdag. Het zou natuurlijk iets beter geweest zijn als de winkels hun deuren een paar dagen voor Moederdag mochten openen. Maar over het algemeen zijn de meeste handelaars positief over de toekomst en zelfs aangenaam verrast over die eerste twee weken.”

Koopgedrag van de mensen
Juwelier Yans merkt ook geen extreme verschillen in het koopgedrag van mensen. “Het is niet dat het nu ineens veel duurdere stukken of veel kleinere stukken zijn. Dat gaat gewoon zijn dagelijks gangetje, gelukkig”.

Tenslotte vertelt de Juwelier dat hij erg meeleeft met de mensen die nu nog in de sectoren zitten waar de lockdown nog steeds geldt. “Ik denk dan in de eerste plaats vooral aan horeca. Ik hoop voor die mensen dat die zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen en dat de werkgelegenheid er niet onder gaat lijden. Want ik vrees dat daar nog harde noten gekraakt moeten worden”.