Kappers mogen volgende week zaterdag starten, andere contact beroepen vanaf 1 maart”. Dierentuinen, campings en vakantieparken mogen terug open zonder gemeenschappelijke ruimten.

Ik zou even willen stilstaan bij coronasituatie in ons land. Sinds begin december verloopt die redelijk stabiel. De ziekenhuisopnames dalen, overlijdens dalen. Maar het aantal vastgestelde bestemmingen blijft ongeveer op hetzelfde niveau. Dat klinkt op het eerste gezicht niet als een grote verwezenlijking. Maar in mijn ogen is het dat wel. We zijn erin geslaagd de situatie redelijk stabiel te houden op een moment dat er nieuwe varianten gekomen zijn die eens stuk meer besmettelijk zijn. Ik vind het belangrijk om dat te zeggen, want dat toont dat de regels werken. De regels werken omdat mensen die regels volgen. Dat wil ik toch even benadrukken”, zei premier De Croo.

Contactberoepen
“We hebben gekozen voor een zeer voorzichtige aanpak voor niet-medische contactberoepen. We zullen werken met twee fases. Vanaf 13 februari kunnen de kappers opnieuw open. Dit mits in achtneming van zeer strenge maatregelen. De andere niet-medische contactberoepen kunnen heropend worden vanaf 1 maart. Ook met strike maatregelen”, zei De Croo.

“Het Overlegcomité is zich ten volle bewust dat lichaamsverzorging een belangrijke rol speelt in hoe we ons voelen. Dat is een belangrijk element dat ons moet helpen om door die laatste moeilijke maanden te komen. Het heeft dus vooral te maken met het feit dat als we die activiteiten openen dat het een mogelijk voor ons is om ons beter te voelen in een zeer moeilijke periode.”

Voorwaarden
-Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte
-Verplichting om te werken op afspraak
-Klanten moeten buiten wachten
-Voorzien van voldoende ventilatie, bijvoorbeeld ramen en deuren open
-Dienstverlening aan huis blijft verboden

Dierentuinen
In tweede orde zullen ook de buitenactiviteiten in de dierenparken op 8 februari geopend kunnen worden.

Vakantieparken en campings
Het Overlegcomité besliste ook de vakantieparken en campings opnieuw open mogen. Er is afgeklopt zijn op 8 februari als openingsdatum.