Het aantal overlijdens in de woonzorgcentra neemt week na week af. Laat het effect van de vaccinaties zich al voelen? ‘De trend begon al voor de vaccinaties, maar we zien toch een duidelijke verbetering. Analyses zijn lopende”, antwoordt viroloog Steven Van Gucht voorzichtig tijdens de persconferentie van Sciensano deze vrijdag voormiddag.

De toestand in de woonzorgcentra blijft stabiel. Grote uitbraken blijven zeldzaam. Het aantal nieuwe bevestigde gevallen stijgt lichtjes, maar het aantal overlijdens in de Belgische woonzorgcentra neemt week na week af. Ligt dat aan de vaccinaties? “De verbetering van de situatie in de woonzorgcentra is een trend die al begon voor de vaccinaties van start gingen”, benadruk Van Gucht. “We zijn bezig met analyses, maar die vragen meer tijd. Weliswaar is er een duidelijke verbetering te merken.”

Aantal mensen met antilichamen stijgt
Antilichamen maken we aan als we besmet zijn geweest. Het bloed van bloedgevers en gezondheidswerkers wordt systematisch getest op antilichamen. In november en december bleef het percentage van geteste mensen stabiel op ongeveer 20 procent. Het percentage van mensen met antilichamen in Wallonië steeg wel van 24 naar 27 procent. Ook in Brussel steeg het aantal mensen met antilichamen. Maar niet genoeg voor groepsimmuniteit, zei Van Gucht nog.

Hoge Gezondheidsraad geeft definitief advies
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft vrijdag het definitieve wetenschappelijke verslag afgeklopt over de risicopatiënten die voorrang krijgen in de vaccinatiecampagne. Mensen die het meeste kans hebben op overlijden aan COVID-19 staan vooraan in de rij: enerzijds 45- tot 64-jarigen met chronische longziekten, hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen, diabetes of kanker, anderzijds 18- tot 64-jarigen met bloedkanker en chronische lever- en nierziekten.

De HGR benadrukt in een persbericht dat het advies flexibel is “om de vaccinatie soepel en efficiënt te laten verlopen”. Behalve mensen die de hoogste kans hebben op overlijden, staan in de groep met de hoogste prioriteit (1A) ook mensen die volgens internationale studies een significant hoger risico lopen om op intensieve zorgen te belanden. Het gaat om 45- tot 64-jarigen met obesitas (BMI groter of gelijk aan 30) en 18-64-jarigen die een transplantatie gehad hebben of daarvoor op de wachtlijst staan, met immuundeficiënties of met het syndroom van Down.