Straks gaat ze haar laatste jaar kleuteropleiding in aan de Hogeschool PXL. Maar wanneer je haar niet aan het digitaal schoolbord vindt, is de kans groot dat ze met haar racecar over een of ander circuit aan het scheuren is. “Ik krijg kippenvel als ik racewagens hoor en zie”, vertelt de 21-jarige Kayli Otzer vol passie.

“Ik ben geboren in de autowereld”, steekt Kayli Otzer (21) van wal. Samen met haar vriend woont ze in Tongeren maar je kan ze tegenwoordig op elke rallycross tegenkomen. “Het is eigenlijk allemaal de schuld van mijn opa (lacht). Hij ging op een dag eens op een autocross-race supporteren voor een vriend. Hij werd meteen gebeten door de autosport-microbe, maakte zelf een kleine wagen competitieklaar en bleef tussen 1972 en 1981 actief in de autocross waarin hij tientallen overwinningen behaalde.” Ook Kayli’s vader Steve begon als circuitpiloot. ”Tussen 1989 en 1999 kwam hij eerst met een Citroën AX 1300 en nadien met een Citroën ZX v6 aan de start. Na enkele succesvolle jaren in de Carglass Cup, nam hij samen met opa deel aan de Touring Cup. Het circuitracen was echt hun ding, en die microbe is op mij overgesprongen.”

                           

Autorijden op 13 jaar

“Het zit in de familie, ons racebloed”, lacht Kayli. “Het ronken van de motoren .. echt een zalig geluid. Ik krijg kippenvel als ik racewagens hoor en zie. Mijn papa heeft me leren autorijden op mijn dertiende. Ik ben in 2017 begonnen in de autocross. Mijn eerste wedstrijd heb ik gereden op 18 oktober 2017. Ongelofelijk spannend! Mijn eerste jaar ben ik zelfs 5e geworden in het kampioenschap. In oktober 2019 ben ik overgestapt naar een gewone rallycross wagen waar ik in de opendeur klasse rij. Nu rij ik weer met een hele nieuwe wagen dus is het helemaal aanpassen en leren kennen, een zalige uitdaging! Ik heb wel een hele grote sprong vooruit gemaakt tegenover de eerste wedstrijden en daar ben ik best fier op. Ik rij ook tussen een veld van ervaren rijders en allemaal mannen om me heen. Dat was even aanpassen, maar de vorderingen zitten erin.”

                                                                                               

Stoere madam

“Het is inderdaad een mannenwereld”, vervolgt Kayli. Maar toch zijn er genoeg vrouwen en meisjes die er in zitten en beter nog, soms zelfs de mannen verslaan. In de opendeur klasse is speciaal een damesklasse voorzien en zijn we met 30 vrouwen. In de autocross heb je op sommige plaatsen ook een damesklasse. Maar je kan even goed zowel bij rallycross als autocross tussen de mannen rijden, als stoere madam. I love it!” Of Kayli ook iets van automechaniek kent? “Ik sleutel wel aan mijn auto’s en neem al eens de wielen af. Alleen van de motor blijf ik af, dat is een beetje te ingewikkeld. Ik hoor wel als er iets zou schelen met de auto. Maar dan schakel ik mijn papa en mijn vriend in. Zij crossen trouwens zelf ook en we hebben onlangs nog een zaak voor de verkoop van racespullen opgestart. Je ziet, het is een heel familiegebeuren!”

Kayli is erg gemotiveerd om haar laatstejaar in de opleiding kleuteronderwijs af te maken. “Maar mijn passie voor de autosport zal steeds blijven! Ik zie trouwens de link met het enthousiasme dat kinderen hebben, iets waar ze willen voor gaan, dat gevoel herken ik uit de duizend. Het kan zoveel doen met een mens om te doen wat je graag doet en waar je je in kan uitleven. Dat wil ik hen meegeven!”

Foto’s – ©Kayli Otzke