‘Kerstvakantie? Niet voor inbrekers!’ Met deze slogan lanceren de stad Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken een nieuwe preventiecampagne tegen woninginbraken tijdens de eindejaarsperiode.

De eindejaarsperiode staat voor heel wat mensen gelijk aan cadeaus, gezelligheid en samenkomen met vrienden en familie. Helaas is dit ook voor inbrekers een zeer interessante periode. Ze slaan graag hun slag in jouw verlaten woning, terwijl jij op verplaatsing gezellig rond de feestdis zit. Om inwoners alert te houden voor dit gevaar, organiseert het Truiens stadsbestuur in samenwerking met de lokale politie de diefstalpreventie-actie ‘Kerstvakantie? Niet voor inbrekers!’.

“We merken de voorbije twee jaren een daling in het aantal woninginbraken, mede doordat we met z’n allen meer thuis zijn door de coronamaatregelen. In 2020 werden er 113 inbraken in woningen vastgesteld in onze politiezone, met wel een duidelijke stijging van het aantal inbraken tijdens de donkere wintermaanden. Tot en met oktober 2021 waren er 76 woninginbraken. Toch moeten we alert blijven voor kleine, onbewaakte momenten. Een inbraak is snel gebeurd en kan grote gevolgen hebben, niet alleen financieel maar ook voor je welzijn en veiligheidsgevoel”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

“De beste manieren om inbraak te voorkomen zijn je woning steeds zorgvuldig af te sluiten, geen verlaten indruk te geven en je buren vragen een oogje in het zeil te houden als je afwezig bent. Zeker als je kerst of nieuwjaar op verplaatsing gaat vieren, moet je deze tips in het achterhoofd houden. Burgers die meer tips willen, kunnen een beroep doen op het gratis advies van onze diefstalpreventieadviseur via pz.poltrudo@police.belgium.eu”, vertelt korpschef Steve Provost.

“Deze en andere tips tegen woninginbraken worden vermeld op 20.000 broodzakken die verschillende bakkers op ons grondgebied de komende weken zullen verspreiden. Veiligheid is heel vaak een kwestie van preventie, of het nu om de beveiliging van je huis gaat of om de veiligste plaats voor je portefeuille in je handtas. Ik wil dan ook alle inwoners oproepen om tijdens de eindejaarsperiode waakzaam te blijven en als je iets verdacht opmerkt in je buurt het noodnummer 101 te contacteren,” besluit burgemeester Veerle Heeren.

Meer tips over diefstalpreventie kan je terugvinden op www.sint-truiden.be/diefstalpreventie.