Maandagavond is op de Groenmarkt te Sint-Truiden een 6-jarig kind gebeten door een loslopende hond, een éénjarige Pocket Bully. Het kind werd overgebracht naar het ziekenhuis nadat de hond hem begon te bijten. Er dienden hechtingen te gebeuren in het aangezicht en aan een oor.

Het incident gebeurde aan de waterpartij van de Groenmarkt. Het kind was daar aan het spelen. De hond, een éénjarige Pocket Bully, was niet aangelijnd. Ondanks opmerkingen naar de twee mannen die de hond bijhadden, bleef die los rondlopen en viel die het kind aan. Het jongetje schrok en dook in elkaar. Het kostte heel wat moeite om de hond van het kind af te krijgen. Het jongetje diende naar het ziekenhuis te worden overgebracht. Daar kreeg hij 22 hechtingen in een kaak en een oor. Hij is er behoorlijk van aangedaan, maar de pijn valt mee.

Verkeerde baasjes

“De hond werd onmiddellijk na het incident ondergebracht in het Truiense dierenasiel”, aldus de Truiense politie. “Een dierengedragstherapeut zal een karaktertest uitvoeren en op basis hiervan worden verdere stappen ondernomen. We hebben ten laste van de eigenaar van de hond PV’s opgesteld.” De familie van het zesjarig kind zegt klacht te zullen indienen bij de politie.

De hondenaanval is volledig gefilmd door bewakingscamera’s. De beelden zijn belangrijk voor de gedragstherapeuten die moeten oordelen over de toekomst van de pocket bully. De hond wordt tijdelijk opgevangen in het dierenasiel in Sint-Truiden. Philip Zurinckx wil geen voorbarige uitspraken doen over deze concrete zaak. Maar hij ziet een stijgend probleem met vooral de hondenbaasjes: “We ervaren hier in het centrum dat de verkeerde baasjes honden in handen krijgen.”

Vorige week riep waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers de Truienaren nog op om honden steeds aan de leiband te houden. Ze deed die uitspraak bij de start van de Kabaza-campagne, waarmee het stadsbestuur de overlast aan hondenpoep tot een absoluut minimum wil beperken. “Er zijn twee losloopweides in Sint-Truiden, met name op de domeinen Speelhof en Nieuwenhoven”, aldus Kempeneers. De waarnemende burgermoeder zal na het rapport van de gedragstherapeuten en van de camerabeelden een beslissing moeten nemen in deze zaak.

In beeld- De Groenmarkt met haar waterpartij © Rudi De Cock