Op donderdag 4 juni werden 140 nieuwe gevallen gerapporteerd op 11.883 testen en dat is een daling met 8 procent maar een verdubbeling ten opzichte van de voorbije dagen. Daarvan wonen er 69 in Vlaanderen, 37 in Wallonië en 34 in Brussel. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 58.907.

Verder is de situatie als volgt:

  • In de ziekenhuizen zijn er momenteel in totaal 700 patiënten opgenomen. De voorbije 24 uur waren er 32 nieuwe opnames, een daling met 3%.
  • In de intensieve zorgen liggen in totaal 137 patiënten, dat is een verdere daling met 8 patiënten in de voorbije 24 uur oftewel 5%.
  • 16 112 patiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard sinds 15 maart, dat is een stijging van 64 in de voorbije 24 uur.
  • In totaal werden 9 566 sterfgevallen gerapporteerd, dat is een stijging van 29 in de voorbije 24 uur. Van die 29 overleden 13 mensen in het ziekenhuis en 15 in een woonzorgcentrum. In deze laatste groep werd 60% bevestigd door een COVID-test. Ook dat is een daling met 6%
  • Van de in totaal 9 566 overleden personen, overleed 48% in het ziekenhuis, 50% in een woonzorgcentrum, 0,5% in andere residentiële collectiviteiten, en 0,6% thuis en elders. De meeste sterfgevallen in het ziekenhuis (95%) zijn bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra omvatten 26% bevestigde gevallen en 74% vermoede gevallen.

De afwezigheden op het werk, gemeten door Sciensano, daalt steeds en ligt nu zelfs lager dan normaal, een bewijs dat de mensen graag gaan werken. Ook het aantal raadplegingen bij de dokters voor griepachtige klachten daalt.

“De situatie is kalmer maar dat wil niet zeggen dat we zomaar alles mogen doen. Hou afstand, blijf de hygiënevoorschriften volgen. We hebben allemaal een belangrijke rol te spelen. We geven jullie meer vrijheid omdat deze verdiend is, maar we moeten ons ook aan de maatregelen blijven houden”, zegt Steven Van Gucht die erop drukt dat we onze contacten beperkt en overzichtelijk moeten houden.

Het R-getal bedraagt deze week 0,81. De vorige weken was dat 0,75 en 0,86, dus duidelijk onder de 1.

“Eerste brand is geblust maar het hout is nog aan smeulen. Het virus is onder controle maar het circuleert nog steeds. Dus blijven we, zoals een brandweermannen, oplettend”, besluit Steven Van Gucht