Kunst en groen vinden elkaar weer in het hart van Sint-Truiden dankzij de inspanningen van de kunstenaars en medewerkers van de Truiense vzw Kunst Groen. De tweejaarlijkse expositie omvat talloze kunstwerken verspreid over de wandeling van 3,8 kilometer in en rond het Volmolenbos, tussen de Fabrieksstraat en de Zoutleeuwsesteenweg. Het initiatief wordt zaterdag afgetrapt maar de voorbije dagen waren er al veel kijklustigen.
- Tekst en beelden © Rudi De Cock
Het wandelgebied Volmolen dat onlangs door ANB (Agentschap Natuur en Bos) met 60 hectare werd uitgebreid vormt het decor voor de editie van 2024 van Kunst Groen. Meer dan 30 kunstenaars uit eigen streek, uit Limburg en zelfs uit Nederland zullen hun unieke installaties en kunstwerken presenteren onder het thema ‘Expansie’. We hebben het dan over verdwaalde pinguïns, vuurrode installaties, intieme kunstwerken en een wensput die mee werd ontworpen en gemaakt door leerlingen van Hasp-O Centrum. “De diversiteit aan creaties zal de dialoog met de omgeving aangaan en de bezoekers verrassen”, klinkt het bij de organisatoren.
In beeld hierboven: Frank Delbeke en Raf Roefflaer: “We gaan als kunstenaar interactief om met deze groene omgeving”
Expansie
Al 30 jaar organiseert Kunst Groen exposities in en rond de omgeving van Sint-Truiden, en voor deze editie hebben ze 30 lokale en bovenlokale kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor dit project installaties en kunstwerken te creëren. Het thema ‘expansie’ weerspiegelt niet alleen de fysieke uitbreiding van het wandelgebied, maar ook de voortdurende ontwikkeling van de stad, met bouwprojecten en nieuwe initiatieven achter het station. Curatoren Frank Delbeke en Raf Roefflaer leggen de nadruk op de dialoog tussen kunst en omgeving: “De kunstenaars onderzoeken op boeiende wijze het thema expansie, waarbij ze de ontwikkelingen in het gebied en de stad verkennen. Dit resulteert in een rijke mix van artistieke expressie en reflectie op de omgeving.”
Wensput
De wandelroute start het gemakkelijkst aan de nieuwe school Hasp-O Centrum, aanpalend aan de parking van de NMBS. Daar duikt meteen het eerste kunstwerk op: ‘Wensput’. De Maastrichtste kunstenares Janna Navis werkte met een klas laatstejaars van de school. “Ik werk graag vanuit een concrete plek aan iets positiefs”, vertelt Janna. “Mensen kunnen hier een centje ingooien of via de QR-code digitaal doneren. De leerlingen krijgen via de brievenbussen ideeën binnen en kiezen dan een goed doel waar ze de opbrengst aan zullen schenken.” Even verderop steken we de Fabriekstraat over om in de Volmolenweg onze wandeltocht verder te zetten. Alles staat keurig aangeduid met het bekend bordje van Kunst Groen.
We passeren de werkjes ‘Aardappel’ en ‘’Groei en…’ om dan de wandelweg in te slaan. In de verte duikt een pinguin op, het werk ‘New Horizons’ van Raf Roefflaer. “De pinguin captain Bebob is door de klimaatverandering hier terecht gekomen, wellicht om zich blijvend te vestigen.”
In beeld hieronder: de organisatoren hebben het ganse wandelproject met kunst in het groen wekenlang voorbereid. Om het werk ‘Uilekot’ van Rhonny op zijn plaats te krijgen moet er door de velden geploeterd worden.
Franklin (foto hierboven, rechts) heeft ‘Rapture’ gemaakt. “Wij zijn plastiek. Het jachtige jagen zit in ons als mensen al meer dan 100.000 jaar. De trance van de jacht en de geestesvervoering wil ik uitdrukken met een kano. Het geeft het hedendaagse leven weer. We hunkeren naar de natuur maar we leven er in feite los van.”
Infoborden
Naast de vele kunstwerken zal Erfgoed Haspengouw bijdragen aan de beleving van de tentoonstelling door infoborden te plaatsen over de industriële ontwikkeling achter het station. Elke bezoeker krijgt een zeer duidelijk plannetje mee van de route en de benamingen van de kunstwerken. Bij elk kunstwerk staat een bordje met tekst en uitleg.
Bestuurslid Simon Vanrutten uit zijn dankbaarheid: “Het enthousiasme van Visit Sint-Truiden en de steun van de stad en andere partners stellen ons in staat om te blijven groeien en extra beleving te bieden aan zowel de lokale bevolking als toeristen.”
Voorzitter Ludwig Vandenhove van Kunst Groen besluit: “De uitbreiding van Volmolen is een enorme troef voor onze stad, en voorziet in de broodnodige uitbreiding van groene ruimtes. Kunst Groen VZW heeft als doel de groene ruimten te confronteren met beeldende kunst. We bieden een platform voor niet-professionele kunstenaars en streven naar een vruchtbare omgeving voor artistiek talent uit eigen regio. Onze missie is om kwalitatieve kunst te verbinden met de natuurlijke schoonheid van de omgeving, en zo een unieke ervaring te bieden aan het publiek.”
Praktisch
De kunstroute is vrij toegankelijk van 13 april tot en met 29 september. Meer informatie is beschikbaar op de website www.kunstgroen.be. Er zijn 4 startpunten met infoborden, onder andere eentje vlakbij de wensput, het eerste kunstwerk van de route, aan Hasp-O Centrum grenzend aan Parking 2 van de NMBS.