De Provincie Vlaams-Brabant heeft in 2008 beslist communicatief in te zetten op drie toeristische regio’s Hageland, Pajottenland en de groene rand rond Brussel, wat tot het ontstaan van Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) heeft geleid en dus niet Regionaal Landschap Brabants Haspengouw. Dat blijkt uit een gezamenlijk antwoord van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) op een mail van de Referendumpartij (RP) van Landen die het Haspengouws karakter van de streek meer uitgedragen wilt zien worden in de toeristische communicatie van stad en provincie. 

“Of men bij het Regionaal Landschap Zuid – Hageland (RLZH) zo ongelooflijk blij zijn met de naam moet u aan hen vragen. Wat we wel weten is dat de stad Landen geografisch – fysisch bij Haspengouw hoort, dat is wat wij al beweerden en dat is ons ook nog eens bevestigd”, zegt Reinout Buys van de RP.

“Het is dus duidelijk een communicatief – strategische keuze geweest om de streek rond Landen niet te benoemen naar zijn geografische aard maar naar het grotere broertje dat door de provincie opgenomen was in de top drie van “te promoten toeristische regio’s”, aldus nog de Referendumpartij.

De partij laat verder nog weten positief te staan tegenover de inspanningen die RLZH en RLHV leveren om grensoverschrijdend samen te werken tot zelfs een gemeenschappelijk colloquium in de nabije toekomst. “De Referendumpartij is verheugd dat ondanks de jammerlijke naamkeuze toch sterk ingezet wordt op het “open field” karakter van onze streek.”