Op 9 mei organiseerde KCST Sint-Truiden naar goede gewoonte een schooldebat met de top van de Truiense politiek. Onder andere burgemeester Veerle Heeren, schepen Pascal Vossius en oppositielid Jelle Engelbosch waren aanwezig. Opvallend was de aanwezigheid van Jens Royakkes. Deze 22-jarige student politieke wetenschappen verdedigde de Groene visie voor de toekomst van Sint-Truiden.

De leerlingen van KCST legde de debaters het vuur aan de schenen met kritische vragen over het asielcentrum, mobiliteit, jeugdbeleid maar ook over de werken en gemeentelijke schuld die in deze legislatuur is opgebouwd.
Burgemeester Veerle Heeren probeerde via een technische uitleg over leningen de leerlingen te overtuigen van een daling van de gemeentelijke schuld en de kostprijs van de werken te minimaliseren. Dat de Grote Markt uiteindelijk meer dan 6 miljoen euro (inclusief schadeclaim aan de aannemer) heeft gekost en de schuld per inwoner sinds het aantreden van de CD&V en Open VLD meerderheid is verdrievoudigd, liet ze aan de sp.a vertegenwoordiging over om te melden.

Fractieleider N-VA en Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch stelde zich opvallend links op. Met aandacht voor de stadsschulden en een oproep om het bestuur weer te focussen op de Truienaar. Had hij zich laten inspireren door de Truiense sp.a afdeling? Hun slogan β€˜Na de Stenen nu de Mensen,’ nam hij toevalligerwijs verschillende keren letterlijk in de mond.
Ondanks een paar uitschuivers waarin hij de drugsproblematiek in Sint-Truiden koppelde aan de stijgende armoede in de gemeente en de aanwezigheid van het psychiatrisch zorgcentrum de Aster, haalde hij een monsterscore van 40,10%
De huidige meerderheidspartijen, CD&V en Open VLD, hadden minder verbinding met het jonge publiek. Waar zij voor het debat beiden ruim boven de 20% scoorden, daalden ze naar 11%. Sp.a verdubbelde zijn score naar een 10%.

De Truiense jeugd kon de weg vooruit duidelijk niet smaken. Benieuwd of dit een voorbode is voor de resultaten in oktober.