Onze ministers spreken dan wel van een lockdown, en inderdaad, de maatregelen gaan pijn doen. Maar een echte lockdown zoals in Frankrijk is het zeker niet geworden.

Men heeft een belangrijk element van een echte lockdown (voorlopig) achterwege gelaten, namelijk de maatregel over de verplaatsingen. Waarschijnlijk zal daar een reden voor zijn, alhoewel we in ons land dan dadelijk beginnen denken aan drukkingsgroepen en lobbywerk. Het gaat inderdaad niet op de brave burger op te sluiten in een kring van 10 kilometer en de eigenaars van tweede verblijven te belonen met een kring van 250 kilometer. Maar elke burger zal waarschijnlijk wel bij elke maatregel een aantal bedenkingen hebben, zelfs bij die maatregelen die niet genomen werden.

We zetten ze even op een rijtje zoals premier Alexander De Croo (Open VLD) ze op ons bord legde

WINKELS
Niet-essentiële winkels moeten dicht, zoals ook in maart het geval was. Ze mogen wel afhaalservice invoeren. Wat essentiële winkels dan wel zijn, moet nog uitgeklaard worden: voedingswinkels en apotheken alleszins, maar boeken- en krantenwinkels?

ONDERWIJS
De herfstvakantie wordt verlengd tot 15 november. Daarna zal er in de hoogste graden van het secundair onderwijs afgewisseld worden tussen afstandsonderwijs en gewoon onderwijs.

BEZOEK
We mogen thuis nog één iemand ontvangen, dat moet tegelijkertijd het knuffelcontact zijn. De regel van vier geldt enkel nog voor buitenactiviteiten.

WERK
Telewerk wordt verplicht. Als telewerk niet mogelijk is, dan zijn mondmaskers en ventilatie verplicht.

CONTACTBEROEPEN
Niet-medische contactberoepen – zoals kappers en schoonheidsspecialist – worden stopgezet. Zoals het er nu uitziet, vallen hier ook de sekswerkers onder.

HOTELS
Vakantieparken moeten na 3 november dicht. Tot dan zijn alle indooractiviteiten zoal waterparken, restaurants en binnenspeeltuinen er ook gesloten. Het regent momenteel dan ook afzeggingen in deze parken.
Restaurants en bars in hotels moeten dicht, eten en drank mag enkel op de kamer geserveerd en verbruikt worden.

FAMILIEBIJEENKOMST
Op begrafenissen mogen 15 mensen aanwezig zijn, zonder koffietafel.
Uiteraard zijn andere familiefeestjes verboden

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ging verder in op het onderwijs: de scholen blijven dicht tot 15 november. De dag erna start contactonderwijs weer, maar de tweede en derde graad in het secundair onderwijs zal voor zeker 50 procent afstandsonderwijs gaan. “Wat het hoger onderwijs betreft, zal het tot het einde van het jaar afstandsonderwijs zijn. Het eerste jaar hoger onderwijs kan vanaf 1 december wel voor een deel contactonderwijs hebben.”

Minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (sp.a) deed nog een oproep: “Laat ons voor elkaar zorgen, bellen en sms’en, voor licht zorgen in elkaars leven. Er zal een lichtpunt zijn op het einde van de lange weg. Er is maar één uitweg: uit elkaars buurt blijven om later weer samen te zijn.”