Het is de week van de korte keten. De lokale producenten zetten hun deuren open om hun eigen waar aan te prijzen. Ook gemeentebesturen nemen initiatieven om het herontdekken van lokale handel te stimuleren. De gemeente Alken gaat daarin het verst met een eigen afhaalpunt (foto) en vanaf 8 juni elke woensdag een ‘korte-keten-markt’ op Laagdorp.

“De korte keten is erg in trek sinds de covidperiode”, weet burgemeester Marc Penxten van Alken. “Het rechtstreeks bij de boeren of producenten gaan kopen is weer ‘in’. Op die manier kunnen landbouwers of producenten de prijs en het aanbod zelf bepalen. De korte keten heeft heel wat voordelen. Je eet meer volgens de seizoenen, wat minder impact op onze natuur heeft. Het komt daarnaast je gezondheid ten goede, want de seizoensgebonden fruit en groenten bevatten de vitamines die je op dat moment nodig hebt. Verder betaal je een eerlijke prijs, omdat er geen winstmarges naar tussenpartijen gaan. Het is ten slotte veel smakelijker doordat het in het seizoen geteeld is en je leert daarbovenop je boeren weer kennen.”

Afhaalpunt

Alken neemt het voortouw in Haspengouw wat betreft het stimuleren van de korte keten. Elke dinsdagavond kunnen de Alkenaren terecht op een afhaalpunt van de korte keten. Hun online bestelling ligt dan klaar in gemeenschapscentrum Taeymans. Het nieuwe project wordt gedragen door Boeren & Buren, De Kriekelaer en de gemeente zelf. Er zitten heel wat ambachtelijke producenten in deze organisaties. Het afhaalpunt in Alken hoort bij de Buurderij van Hasselt, een wekelijks ophaalpunt voor groenten, fruit, brood, vlees, zuivel en meer. Op deze manier wordt voedselverspilling vermeden: de boeren oogsten enkel wat op voorhand wordt besteld! De Buurderij is ook een ontmoetingsmoment met de boeren en ambachtslieden uit de buurt. Het productaanbod op de Buurderij wordt lokaal geproduceerd door kleinschalige boeren en ambachtelijke producenten en varieert naargelang de seizoenen. De Kriekelaer is een boerderij die eigenhandig zorgt voor een divers aanbod van dagverse kwaliteitsproducten: verschillende groenten en paddenstoelen worden hier geplant en gekweekt, verzorgd en verbouwd, geoogst en geleverd. Al hun teelten zijn biologisch behandeld.

Korte keten markt

En daar houdt het niet op. Het Alkense gemeentebestuur start vanaf 8 juni 2022 met een wekelijkse korte keten markt. Deze markt vindt elke woensdag van 8 tot 13u. plaats op het Laagdorp. De markt biedt een gemengd aanbod van streekeigen Haspengouwse producten van de korte keten. Je kan hier dus rechtstreeks van onze lokale boeren en producenten kopen. Burgemeester Penxten: “Via het burgerparticipatieplatform doemee.alken.be konden onze inwoners stemmen op een naam voor de Alkense korte keten markt. Om ons Alkens dialect in leven te houden, was het merendeel van de keuzemogelijkheden opgesteld in het Alkens dialect. De naam met de meeste stemmen was ‘Leigduerp mèjt’. Het daaraan verbonden platform van korte keten markt ‘De boer op!’ is een samenwerking met enkele Haspengouwse gemeenten zoals Kortessem, Heers en Tongeren.

Een overzicht van de korte keten markten vindt u via deze link:

https://deboerop.be/#kalender

Er is ook een wekelijks afhaalmoment van de korte keten en dit elke dinsdagavond van 19 tot 20u. in gemeenschapscentrum Taeymans, Laagdorp 29 te Alken. Meer informatie en hoe je kan bestellen vind je op alken.be/afhaalpunt-korte-keten.

(In beeld: de medewerker van het afhaalpunt overhandigt aan Alkens schepen Cindy Vandormael haar besteld pakketje. Naast haar een glunderende burgemeester Marc Penxten – ©Rudi De Cock)