Sinds 2005 staat in Sint-Truiden, op de fundering van de in 1976 afgebrande abdijkerk een uniek levend kunstwerk. Koen Vanmechelen schonk de stad een installatie van zijn bekende Cosmopolitan Chicken Project, als dank voor zijn erkenning als ereburger. Dit artistiek kruisingsproject met verschillende kippensoorten, bracht de Truiense kunstenaar wereldwijd tot in de belangrijkste musea. Dankzij deze installatie, is het gerenommeerde project ook permanent vertegenwoordigd in zijn geboortestad. Het kunstwerk was aan vernieuwing toe en daarvoor zochten de stad en de kunstenaar samenwerking met het Technicum, nu Hasp-O Centrum.

Koen Vanmechelen aan het woord: “Het benoemen van ereburgers is een unieke gebeurtenis. Het zijn slechts enkelen die deze eer te beurt valt. Het is een moment van waakzaamheid, een signaal.  Uit respect en dank voor het ereburgerschap dat ik in 2005 ontving, bood ik mijn geliefde stad een kunstwerk aan. Geen bescheiden werk, maar een installatie van mijn belangrijkste projecten; het Cosmopolitan Chicken Project en Planetary Community Chicken (CCP/PCC). Een levend en permanent werk, een work in progress. Als locatie koos ik voor het kerkveld achter de uitgebrande abdijtoren.  Een plek die voor mij ongekende mysteries draagt. Een plaats die mij herinnering, kracht en ontroering geeft,” In 2005 was het het enige “levend” kunstwerk in de wereld, en toonaangevend. Nu nog steeds zijn Koens Kippen het enige levend kunstwerk op openbaar domein.

“Al meer dan 15 jaar waken Vanmechelens kippen over de stad en volgde de installatie de verdere ontwikkeling van het kruisingsproject. Het verblijf van de kippen zelf is ondertussen hoog toe aan een renovatie. Vanmechelen ontwierp dan ook een nieuwe installatie waarin de volière ingeruild wordt voor twee aparte kippenhokken. Het ontwerp is gebaseerd op een installatie die Vanmechelen in 2018 tijdens zijn imposante tentoonstelling ‘It’s About Time’ in het Serlachius Museum in Finland voorstelde,” legt schepen van Cultuur Jurgen Reniers uit.

“De nieuwe kippenhokken werden gemaakt door leerlingen van de houtafdeling van HASP-O Centrum Gildestraat. We hopen dat alles klaar is tegen half juni, zodat de kippen nog voor de grote vakantie hun nieuwe onderkomen kunnen betrekken. Kunst en erfgoed gaan hand in hand. Het is daarom belangrijk dat we blijven investeren in kwalitatieve kunst op belangrijke locaties in onze stad,” voegt schepen van financiën Jo François toe.

Leerkrachten Jo Neubauer en Geert Borremans zijn alvast opgetogen: “De Leerlingen zijn zeer enthousiast om aan dit kunstproject mee te werken. Zo enthousiast zelfs dat ze ook tijdens de pauzes in de school blijven doorwerken.”

img_1269 img_1270 img_1271 img_1277-2 img_1280 img_1282 img_1283 nieuw-onderkomen-voor-de-kippen nieuw-onderkomen-voor-de-kippen-2 nieuw-onderkomen-voor-de-kippen-2291 nieuw-onderkomen-voor-de-kippen-2292 nieuw-onderkomen-voor-de-kippen-2293