Toch verwacht Marc Van Ranst dat andere landen snel zullen volgen en waarom dan ook niet het onze? “Je voelt dat we in het eindspel geraken. Met omikron kunnen we leven.” Van Ranst die ons warm maakt voor versoepelingen? Zelf vindt hij dat allerminst verwonderlijk. “Je moet bij een pandemie heel snel schakelen wanneer het moet. Je moet harde maatregelen nemen met een zekere snelheid en strengheid, maar omgekeerd moet je ook niet te lang wachten. Als de mogelijkheid zich voordoet om te versoepelen, dan moet je dat doen.”
Het Overlegcomité vrijdag komt nog te vroeg. Bij ons werd maandag het dagrecord gebroken met meer dan 60.000 besmettingen. De piek is wellicht nog niet bereikt. Wat de omikrongolf betreft, ligt het Verenigd Koninkrijk een tweetal weken voor op ons. Ten vroegste begin februari zou het volgens Van Ranst zo ver kunnen zijn. “We moeten nog enkele weken vol aan de bak, maar daarna moeten ook wij zo snel en zo veilig mogelijk de maatregelen afbouwen.”
Wat moet er verdwijnen? Het CST? Mondmaskerplicht? Telewerk? Van Ranst spreekt zich niet uit over welke maatregelen als eerst geschrapt kunnen worden, maar het mag geen vogelpik zijn. “Het moet doordacht en stapsgewijs gebeuren.” Niet geheel toevallig staat het Overlegcomité volledig in het teken van een instrument dat een ordentelijke corona-exit mogelijk moet maken: de coronabarometer.
Ook volgens Van Ranst is zo’n barometer de manier om beredeneerd en transparant te versoepelen. Naar verwachting zal het na de omikrongolf snel groen kleuren. In dat meest gunstige scenario blijven enkel basismaatregelen zoals CO₂-meters en quarantaine na besmetting over. De barometer kan ook nog de andere kant uitslaan. “De pandemie evolueert in een hoopgevende richting, maar het is niet uitgesloten dat we nog golven zullen meemaken”, zegt Van Ranst. “En dan moet je indien nodig ook weer harde maatregelen kunnen nemen.”