De Vlaamse regering reikte ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag de Vlaamse eretekens uit in het Vlaams Parlement. Het is een hulde aan mensen of organisaties die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen voor de samenleving.

Dit jaar gaan de eretekens onder meer naar twee ‘gewone’ Vlamingen die zich in stilte hebben ingezet om de maatschappij draaiende te houden tijdens de coronacrisis. Martine Vaneyck, poetsmedewerker op de afdeling Intensieve Zorgen van Sint-Trudo ziekenhuis in Sint-Truiden en Ann Maes, kassabediende in een supermarkt in Kuurne, mochten een Vlaams ereteken in ontvangst nemen.

“Het is een huldebetoon aan allen die vaak hun gezondheid op het spel hebben gezet om onze samenleving in het heetst van de coronastrijd draaiende te houden”, zei minister-president Jan Jambon.

Martine Vaneyck staat symbool voor al het ondersteunend personeel dat gezorgd heeft dat dokters, verpleegkundigen, zorgkundigen in de ziekenhuizen, woonzorgcentra en thuiszorg hun werk konden doen in de beste omstandigheden. Zij werkt zelf in het Sint-Trudoziekenhuis op intensieve zorgen. We zien ze hier op de foto uiterst rechts samen met de Vlaamse Regering en de andere gehuldigden.