In Limburg zijn er tot op vandaag 6.549 bevestigde gevallen geteld sinds de uitbraak van de epidemie. Vreemd genoeg zijn dat er 27 minder dan gisteren. Dat is het gevolg van een correctie van de cijfers.

“Er is inderdaad een aanpassing gebeurd in de cijfers van verschillende Limburgse steden en gemeenten, voornamelijk voor gevallen 8 en 10 juni”, vernemen we het bij Sciensano. “Meestal gaat het over dubbeltellingen die nu gecorrigeerd zijn. Of de uitslagen van serologische testen die erin geslopen zijn.” Dat zijn testen die aantonen of iemand antilichamen tegen Covid-19 in zijn bloed heeften die verschillende van de testen die gebruikt worden om te kijken of iemand covidpositief is.

Wel zeker is dat de afgelopen 7 dagen er in Limburg 63 nieuwe besmettingen werden gemeld. De dalende trend zet zich dus ook in onze provincie verder. De gemeenten met de meeste besmettingen voor deze periode zijn Houthalen-Helchteren (11), Genk (9), Heusden-Zolder en Gingelom (4). Verder volgen Bilzen, Hamont-Achel, Maasmechelen, Peer en Sint-Truiden (3), Alken, Lommel, Oudsbergen en Tongeren (2). Slechts één geval werd de afgelopen 7 dagen gemeld in As, Beringen, Bocholt, Borgloon, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Heers, Herk-de-Stad, Hoeselt, Lanaken, Pelt en Zonhoven.

Gingelom heeft met 48 de hoogste incidentie (aantal gevallen in verhouding tot inwoners de afgelopen 7 dagen). Die ligt ver boven de drempelwaarde van 20, maar in gemeenten met weinig inwoners kan een klein aantal besmettingen al een vertekend beeld geven. “Het gaat om vier gevallen in een woonzorgcentrum. De besmetting zit in één cluster, er is dus geen verspreiding van het virus aan de gang”, legt burgemeester Patrick Lismont uit.

Van onze buurgemeenten zijn Nieuwerkerken en Wellen zonder bijkomende gevallen. Volgens de meest recente cijfers van Sciensano liggen er in Limburg op dit moment nog 29 covidpatiënten (waaronder 8 bewoners uit rusthuizen) in het ziekenhuis. Vier van hen verblijven op intensieve zorgen en drie moeten nog beademd worden.