De sterke daling bij het aantal coronabesmettingen blijft aanhouden, gemiddeld worden nu minder dan 14.500 besmettingen per dag vastgesteld. En ook in de ziekenhuizen blijven de cijfers gestaag afnemen. De overlijdens stijgen helaas nog wel altijd volgens de cijfers van Sciensano en de VUB.

Tussen 7 en 13 februari werden in ons land elke dag gemiddeld 14.492 besmettingen geregistreerd, dat is een daling met 42 procent in vergelijking met de week ervoor (31 januari – 6 februari). Tussen 7 en 13 februari werden gemiddeld elke dag 53.600 testen uitgevoerd. Dat is een daling met 29 procent. De positiviteitsratio in diezelfde periode bedroeg 30,3 procent (- 8,6 procent). Dat cijfer betekent dat iets meer dan 30 op de 100 tests positief waren. Het reproductiegetal in die periode lag op 0,86, 4 procent minder dan een week geleden. Een getal lager dan 1 wijst erop dat de verspreiding van het virus aan kracht verliest, een getal hoger dan 1 dat die aan kracht wint.

Piek van de ziekenhuisopnames voorbij
Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Tussen 10 en 16 februari werden per dag gemiddeld 253 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 20 procent. Dat cijfer slaat op mensen die specifiek wegens COVID-19 in het ziekenhuis belanden, niet op mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis terechtkomen en vervolgens positief testen op het coronavirus. Er liggen momenteel 3.352 personen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen. Ook hier zien we nu een afname in vergelijking met een week geleden, met 18 procent. Dit cijfer gaat wél over alle covidpatiënten, dus ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen. 353 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg. Ook dat aantal blijft dus afnemen, eveneens met 18 procent, in vergelijking met een week geleden.
De piek van ziekenhuisopnames zijn we dus voorbij, maar de druk op het zorgsysteem blijft hoog en heel wat ingrepen zijn opgeschoven. Huisartsen kan je zoveel mogelijk ontlasten door bij (mogelijke) symptomen en na een risicocontact de instructies te volgen op mijngezondheid.belgie.be.

Het aantal overlijdens stijgt wel nog
Het aantal overlijdens blijft helaas nog wel stijgen. Tussen 7 en 13 februari overleden dagelijks gemiddeld 45 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 5 procent meer dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 29.832 corona-overlijdens te betreuren. Op 10 februari werden 64 overlijdens – op één dag tijd – geregistreerd. Het is van de vierde golf geleden – van eind november/begin december – dat voor die parameter een dergelijk hoog cijfer werd opgetekend. De overlijdens zitten voorlopig nog in stijgende lijn, maar die cijfers hebben steeds wat vertraging op de rest (het dalende aantal besmettingen gevolgd door de dalende ziekenhuisopnames). Hopelijk is er bij de overlijdens volgende week een kentering.
De dagcijfers
Van de VUB kregen we de volgende dagcijfers binnen voor de gemeenten van Haspengouw. Wat de nationale barometer betreft: we mogen dan morgen wel naar code oranje gaan, maar officieel hebben we die wel nog niet bereikt.