Het gemiddelde aantal coronabesmettingen blijft fors afnemen. Ook bij de ziekenhuisopnames zien we lagere cijfers als het gaat over opnames en patiënten in de ziekenhuizen. De overlijdens blijven helaas in stijgende lijn. Bekijk hier de meest recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 1 februari en 7 februari werden in ons land elke dag gemiddeld 23.239 besmettingen geregistreerd, dat is een daling met 44 procent in vergelijking met de week ervoor (25 – 31 januari). Tussen 1 februari en 7 februari werden gemiddeld elke dag 72.500 testen uitgevoerd. Dat is een daling met 33 procent. De positiviteitsratio in diezelfde periode bedroeg 37,6 procent. Dat cijfer betekent dat net geen 38 op de 100 tests positief waren. Het reproductiegetal in die periode lag op 0,90, 15 procent minder dan de week ervoor. Een getal lager dan 1 wijst erop dat de verspreiding van het virus aan kracht verliest, een getal hoger dan 1 dat die aan kracht wint.

Piek van de ziekenhuisopnames is bereikt
Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Tussen 4 en 10 februari werden per dag gemiddeld 297 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 18 procent. Dat cijfer slaat op mensen die specifiek wegens COVID-19 in het ziekenhuis belanden, niet op mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis terechtkomen en vervolgens positief testen op het coronavirus. Er liggen momenteel 3.925 personen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, ook hier zien we nu een afname, met 7 procent. Dit gaat wel over alle covidpatiënten, dus ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen. 403 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg. Dat aantal is gedaald met 6 procent. De piek van ziekenhuisopnames hebben we dus bereikt, maar de druk op het zorgsysteem blijft heel hoog.

Het aantal overlijdens stijgt wel nog
Tussen 30 januari en 5 februari overleden dagelijks gemiddeld 43 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 29 procent meer dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 29.497 corona-overlijdens te betreuren. Afgelopen februari piekte het aantal overlijdens op 60. Het is van de vierde golf – begin december – geleden dat voor die parameter nog zulke hoge cijfers werden opgetekend.

De dagcijfers
Hier kan u de dagcijfers per gemeente van Haspengouw vinden alsook de hospitalisatiecijfers in Limburg en Sint-Truiden. En de nationale barometer staat bijna op oranje, maar daar zullen we meer over te weten komen na het Overlegcomité van vandaag. Verwacht wordt dat die vanaf volgende vrijdag 18 februari naar oranje zal gaan, met alle versoepelingen daaraan verbonden. klik op de afbeeldingen op te vergroten!