Bilzens burgemeester Johan Sauwens (CD&V) is de nieuwe voorzitter van De Lijn. De Vlaamse regering heeft zijn promotie vrijdagvoormiddag tijdens de ministerraad bekrachtigd. “Ik ben vereerd. De cirkel is rond”, zegt Sauwens, die in 1990-1991 als Vlaams minister De Lijn oprichtte.

Nog vijftig dagen is Johan Sauwens, geboren Truienaar maar politiek actief in Bilzen en Vlaanderen, nog burgemeester van het Demerstadje. Dan geeft hij de scepter en de sjerp over. Maar hij heeft een zeer goeie transfer gedaan. De Vlaamse regering promoveert ondervoorzitter Johan Sauwens (70) van De Lijn tot voorzitter. Huidig voorzitter Marc Descheemaecker (N-VA) neemt zijn zitje over als ondervoorzitter. Voor Johan Sauwens is de cirkel is rond. Als Vlaams minister van Verkeer en Openbare Werken heeft hij De Lijn in 1990-1991 opgericht.

Makkelijk zal zijn taak niet worden want De Lijn staat voor enorme uitdagingen met de vergroening, de digitalisering en het opkrikken van het aantal reizigers. Maar wellicht is de uitdaging voor Sauwens in Zuid-Limburg wellicht nog groter, want tot op heden werd de regio stiefmoederlijk behandeld omdat er geen winst te rapen is, werden de kleine woonentiteiten in Zuid-Limburg steevast genegeerd door De Lijn en letterlijk zonder openbaar vervoer gezet voor 7 uur ’s morgens en na 18 uur ’s avonds. We herinneren ons Johan Sauwens nog toen hij in de bres stond op het station van Sint-Truiden om de ontdubbeling van het spoor naar Landen te eisen. Nu zit hij aan het roer om Zuid-Limburg een openbaar vervoer te geven dat de regio al decennia verdient. We zullen hem dus op zijn verdiensten beoordelen.