“Vorige vrijdag heeft Overlegcomité beslist om een time-out in te lassen”, opent premier Alexander De Croo de persconferentie. “Omdat we cijfers kregen die ons deden twijfelen. Intussen zien we dat de stijging die we toen vreesden er niet is gekomen. Maar we moeten voorzichtig blijven. Al zijn we ons bewust van het feit dat er nood is aan perspectief, omdat de last van de maatregelen groot is”, steekt hij van wal.

Daarom heeft het Overlegcomité gekeken naar welke maatregelen ze konden versoepelen. De nadruk ligt op buitenactiviteiten, waar het veilig is. Door buiten meer toe te laten, willen ze de motivatie hooghouden om zeer voorzichtig blijven met het volgen van de maatregelen binnen, waar het risico op besmetting veel groter is. 

210305-kalenderEnkel versoepeling buiten
“Daarom heeft het Overlegcomité gekeken naar welke maatregelen we konden versoepelen. De nadruk ligt op buitenactiviteiten, waar het veilig is. Door buiten meer toe te laten, willen we de motivatie hooghouden om zeer voorzichtig blijven met het volgen van de maatregelen binnen, waar het risico op besmetting veel groter is.

Daarom heeft het Overlegcomité beslist om buiten weer samenkomsten tot tien personen toe te laten, weliswaar met navolging van de afstandsregels”, bevestigt De Croo het nieuws dat de afgelopen uren al uitgelekt was. “Ook begrafenissen mogen weer plaatsvinden met 50 aanwezigen. Op die manier wil de regering zuurstof geven om de andere maatregelen na te volgen”, zegde premier De Croo.

Voor april kan volgens de regering een tweede stap zetten: een buitenplan. Met sportactiviteiten, cultuurevenementen, jeugdkampen, en de opening van pretparken. Dat alles steeds in een veilige omgeving. Natuurlijk moet ze in de gaten houden of de cijfers in de lijn van de verwachtingen blijven. Eind maart zal er daarom een nieuw Overlegcomité plaatsvinden.

Reisverbod blijft tot 1 of 18 april
Het reisverbod wordt ook aangehouden tot 18 april, al zal er wel een evaluatie zijn op het volgende Overlegcomité om te zien of het niet voor de paasvakantie kan afgeschaft worden. Het hangt er dus van af of we braaf geweest zijn en of we de regels goed blijven opvolgen of er eerder of niet reisversoepelingen komen.

Binnen versoepelingen vanaf mei

“In mei kunnen we dan kijken naar binnenactiviteiten, met name voor de fel geplaagde horeca”, aldus De Croo. “Het Overlegcomité heeft de GEMS gevraagd om hier een actieplan voor op te stellen. Dan zullen we massaal gebruikmaken van testen. Want het is overduidelijk dat vaccinatie cruciaal blijft. Er is geen echt exitplan, het exitplan is de vaccinatiecampagne.”

“Versoepelingen betekenen ook verantwoordelijkheid. Wij moeten met z’n allen deze versoepelingen op de juiste manier gebruiken: buiten, buiten, buiten! Op die manier gaan we stap voor stap richting de lente van de vrijheid, besluit de premier.

Vaccinaties versnellen
“Het perspectief voor onze jeugd is afhankelijk van de mate waarin volwassenen zich laten vaccineren”, aldus Vandenbroucke. “We werken aan de praktische problemen in onze vaccinatiecampagne, om daar een versnelling in te zetten. Ik kan zeggen dat we nog niet alle middelen uitgeput hebben om te versnellen. Volgende week spreken we bijvoorbeeld over de tijdsperiode die nodig is tussen de eerste en tweede dosis van het Pfizer-vaccin. Ik denk dat we daar naar 35 dagen kunnen, en dat geeft nog een extra mogelijkheid om te versnellen.”

Horeca Vlaanderen is gematigd tevreden
De horecasector is blij dat er eindelijk een concrete datum naar voor geschoven wordt voor de heropening. Dat zegt Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen. Op het Overlegcomité werd de datum van 1 mei naar voor geschoven om de horeca volledig opnieuw te heropenen. “Enerzijds is dat een harde boodschap, want we zijn al zes en een halve maand gesloten, maar we zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is om naartoe te werken. Iedereen zat daarop te wachten”, aldus De Caluwé.

Pretparken blij
De pretparken zijn blij met het perspectief dat ze gekregen hebben van het overlegcomité. Dat zegt CEO van Plopsa Steve Van den Kerkhof. Op de persconferentie van het Overlegcomité is gezegd dat de pretparken op 1 april mogen heropenen. Vorige week hekelde Van den Kerkhof nog het gebrek aan perspectief. Die verontwaardiging maakte vrijdag plaats voor opluchting.