210703-borlo_6okt2019-badgeZondag vinden in Borlo de Belgische Kampioenschappen Ploegentijdrijden plaats. Voor het zesde jaar al geven ’s lands beste ploegen mekaar partij in het schilderachtige Zuid-Limburgse dorpje. “Een evenement dat maar blijft groeien”, laat organisator Omer Bovy weten. “Drie jaar geleden mocht de winnaar van de proef zich voor het eerst Belgisch kampioen noemen. Sindsdien is die wedstrijd een pure prestigekwestie geworden.”

De ploeg die zichzelf vanaf zondag één jaar Belgisch kampioen mag noemen moet behoorlijk snedig voor de pinnen komen. Want het parcours dat de renners in en om Borlo voor de wielen krijgen biedt weinig rustpunten. Omer Bovy: “Het is continu op en af. Niet dat er stekelige hellingen verstopt zitten in de omloop, maar de glooiende wegen zullen de renners toch aardig op de proef stellen. Voor de veiligheid hoeft alvast niet gevreesd te worden, want op de hele omloop bevindt zich maar één technisch veeleisende bocht. Dus dat valt alvast mee.”

De Dames Jeugd en de Heren Nieuwelingen gaan aan de slag op een ronde van 15 kilometer. De Heren Junioren en Dames Elite leggen een ronde van 24,4 kilometer af, een omloop die de Heren Elite zonder contract & U23 twee keer voor de kiezen zullen krijgen. Nu al staat vast dat slechts weinig teams zondag onbekend terrein zullen betreden. “Want de laatste weken was het in Borlo een komen en gaan van teams die op verkenning kwamen”, laat Omer Bovy weten. “Ik heb zelfs weet van ploegen die al twee keer geweest zijn.”

Favorieten naar voren schuiven is voor Bovy moeilijk. “Omdat elke ketting maar zo sterk is als de zwakste schakel. Als je de deelnemerslijst overloopt kan je merken dat nogal wat toppers in alle categorieën aanwezig zullen zijn. Dus dat belooft een strijd op hoog niveau in een discipline die als één van de spectaculairste nummers uit de wielersport geldt.”
Programma:
11u00: BK Clubs Dames Jeugd: 1 ronde – 14,7 km
11u20: BK Clubs Heren U17: 1 ronde – 14,7 km
12u20: BK Clubs Heren Junioren: 1 ronde – 23,9 km
13u10: BK Clubs Dames Elite: 1 ronde – 23,9 km
13u45: BK Clubs Heren Elite 2 & U23 + UCI TEAMS: 2 ronden van 23,9 km = 47,8 km

Opgelet: Alle renners, clubs of ploegen met renners aan de start dienen zich ter plaatse aan te melden bij de inschrijvingen/accreditatie voor het afhalen van hun documenten (rugnummer en doorlaatbewijs naar rennersparking in de start- en aankomstzone, volgbewijzen). Zonder doorlaatbewijs zal geen enkel voertuig toegang krijgen tot de rennersparking in de startzone.

En natuurlijk gelden er speciale verkeersregels want de wedstrijden worden gereden op een gesloten parcours.