OPEN BRIEF VOOR HET BEHEER VAN STVV-2: HERSTART HET VUUR
Ik refereer naar de open brief die ik je heb gestuurd op 20 oktober van vorig jaar.
Toen voelde ik dat een wake up call hard nodig was omdat ik merkte dat je de belofte om de identiteit van STVV te behouden en te beschermen niet nakwam. Het resultaat was een duidelijke ontkoppeling tussen de club en haar fans.
Sindsdien is er veel gebeurd en het is tijd om de inspanningen die jij en je team tot nu toe hebben geleverd om deze cruciale problemen te verzachten:
– Het aantrekken van Peter Maes is zeker een goede zet geweest en dit niet alleen wegens de uitstekende resultaten deze laatste paar wedstrijden. Hij combineert een passie voor het spel in al zijn aspecten met een gezonde dosis realisme en een duidelijk inzicht in de mentaliteit van onze club en haar supporters. Het is correct om te zeggen dat onze nieuwe coach perfect de ziel en geest van onze fijne stad belichaamt.
– De nieuwe spelers met een degelijke ervaring in de Belgische competitie, die je hebt gecontracteerd, zijn niet alleen van waarde vanwege hun technische kwaliteiten. Ook binnen het team voegen ze broodnodige leiding toe en brengen ze ons allemaal naar een hoger niveau.
– Spelers direct zoeken bij de Sint-Truidense jeugd en hen de mogelijkheid geven om profvoetbal mee te maken, laat zien dat we nog steeds een club zijn waar jonge spelers de kansen krijgen die ze verdienen. Omdat ze geboren en getogen zijn in onze regio, vormen ze een link tussen het team en de lokale fanbasis.
– De transparantie die je hebt gegeven door het regelmatig informeren van een delegatie van de fans wordt ook gewaardeerd omdat het een duidelijke vastberadenheid toont om contact te maken met de belangrijkste belanghebbenden van de club.
Ik zou je willen aanmoedigen om dit momentum te behouden en dit gekozen pad de komende jaren te blijven volgen.
Een paar dagen geleden keek ik naar een 6-jarige video van de wedstrijd OHL-STVV. Duizenden fans maakten de reis naar Leuven om het team met trots te ondersteunen met het geelblauwe spandoek. Hartstochtelijk juichen en zingen voor de club die hen dierbaar is. Dat vuur ligt al een paar jaar in slaap, maar is nooit helemaal uitgedoofd. De beslissingen die je de laatste paar maanden hebt genomen waren een instrument om het vuur weer op te wakkeren.
Nu is het tijd om ons voor te bereiden op de toekomst wanneer we opnieuw de mogelijkheid krijgen om Stayen weer in brand te steken. Naar mijn bescheiden mening zal het belangrijk zijn om je te focussen op de jeugd binnen onze fanbasis. Ik herinner me de vroege jaren  2000 wanneer ook STVV werd geconfronteerd met een gebrek aan enthousiasme en passie op de tribune. Een paar jongeren stonden op en namen het op zich om de club nieuw leven in te blazen. Ontmoetingen werden gehouden en flyers verspreid op scholen om de jeugd van Sint-Truiden en alle andere fans jong van harte op te roepen om het team opnieuw te ondersteunen, op een manier die past bij ons verleden. Als gevolg daarvan is Sector L gecreëerd. Alle fans die nu in de 30 ‘s en 40’ s zijn zullen zich deze periode zeker herinneren en ik ben er zeker van dat wat nu nostalgie is geworden nog steeds als stichtend voorbeeld dient voor onze meedogenloze betrokkenheid bij de club.
De tieners en twintigers, die iets van onze stad willen beleven, beleven nu zeer uitdagende jaren waarin hun vermogen om het genot van hun jeugd te verkennen wordt gehinderd door een virus dat we niet onder controle hebben. Als de tribune weer open is, verdienen ze hun ‘Sector-L’. Met deze brief roep ik hen op om nog eens het spandoek van STVV mee te nemen, weer Geel-Blauw te leven en te ademen. En ik moedig je aan, mijnheer Tateishi, om hun inspanningen zoveel mogelijk te vergemakkelijken.
Op 23 februari 2024 wordt onze club 100 jaar. Op precies dezelfde datum wordt mijn zoon 4 jaar. Het is mijn innigste hoop dat we hem en de nieuwste generatie een club overlaten die zijn geloof waarmaakt: Voetbal, Volk en Vuur!
Vriendelijke groeten,
Jan Moers