ETSC (European Transport Safety Council) is er voorstander van om alle nieuwe auto’s vanaf 2022 te voorzien van een snelheidsbegrenzer.  Deze regel zou ook moeten gelden voor reeds bestaande wagens vanaf 2024.

Auto’s mogen niet sneller rijden dan toegelaten.  Door het plaatsen van een snelheidsbegrenzer die gebaseerd is op navigatiegegevens en verkeersbordherkenning beperkt het voertuig zich automatisch tot de geldende snelheidslimieten.

Auto’s die vanaf 2022 nieuw worden verkocht, zouden moeten voorzien worden van de nieuwe software. Voor reeds bestaande auto’s wilt men deze verplichting invoeren vanaf 2024.

In geval van nood kan het voertuig sneller rijden dan toegelaten en zal er een registratie volgen van waar en hoeveel je te hard hebt gereden.

De maatregelen kaderen in het plan om het aantal verkeersdoden op Europese wegen te halveren tegen 2030.

Bron: ETCS

Hoe het zit met auto’s die niet uitgerust zijn met een navigatiesysteem is nog niet geweten. Het zou eens een dure grap kunnen worden indien je een oude auto bezit en deze moet uitrusten met dit nieuwe navigatiesysteem (en… daarbuiten nog een roetfilter vanaf 2022).  Zouden we dan niet van onze oldtimers een elektrische wagen maken?

Van de andere kant kun je veel geld besparen omdat je vrij bent van verkeersboetes. De overheidskas zal dan helaas wat lichter worden indien ze geen of minder boetes kunnen innen. Een ander nadeel is dat big brother is watching you.