Sinds oktober zijn de werken gestart voor de gescheiden riolering in de Overbroekstraat te Gelinden. De volledige weg en stoepen worden opgebroken en samen met de gescheiden riolering worden ook de nutsvoorzieningen aangepakt en wordt het elektriciteitsnet ondergronds gebracht.

De gasleiding, die maar tot halverwege de straat loopt, wordt echter niét doorgetrokken. Een 30-tal gezinnen is verplicht zich aan hun mazoutton te houden. Nochtans was het stadsbestuur van Sint-Truiden hiervan op de hoogte. “Hoe krijg je zoiets aan de inwoners uitgelegd”, vraagt Filip Moers (sp.a) zich af.

Inwoners die plannen hebben om na de werken van mazout over te schaken naar aardgas om hun woning te verwarmen blijken nu  op hun honger te moeten blijven zitten. “Na vragen van bewoners heb ik gisteren contact genomen met Fluvius maar jammer genoeg zijn er momenteel geen plannen of opdrachten om aardgas aan te leggen”, aldus het sp.a gemeenteraadslid.
“Dit krijg je toch aan niemand uitgelegd. Op een ogenblik dat de ganse weg en stoepen worden opgebroken wordt het ontbrekend stuk aardgasnet van amper 400 meter niet aangelegd. Het aardgasnet ligt wel al op een gedeelte van de Overbroekstraat tot het kruispunt van de Bloemenstraat en Kleinveldstraat.  Dit is des te onbegrijpelijker in een tijd dat één en hetzelfde nutsbedrijf Fluvius zowel het beheer heeft over de distributienetten van elektriciteit, gas, kabel en riolering. Dit zou juist nu niet meer het probleem mogen gebeuren.”

Nog eens opbreken?
Van een vergetelheid kan ook geen sprake zijn. Moers beschikt over emailverkeer van in juni en augustus  waarbij een inwoner dit probleem heeft aangekaart bij de bevoegde schepen.

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat eens de werken af zijn en alles mooi afgewerkt is dat dan alles opnieuw wordt opgebroken om pas dan het ontbrekend stuk aardgas aan te leggen. Sp.a raadslid Filip Moers vraagt dan ook bij hoogdringendheid om dat probleem alsnog nu op te lossen.

Niet voor de stad
Schepen van Openbare Werken, Ingrid Kempeneers (CD&V), is categoriek. “Dit is geen bevoegdheid van de stad: daar hebben wij niks mee te maken. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt volledig bij Fluvius en die haalt het feit aan dat het in landelijk gebied ligt om deze werken niet uit te voeren”, laat de schepen ons weten.