Putse janhagel uit Putte (Stabroek), Pompeschitterstaart en Pompeschitterspaté uit Dadizele en Belgische speculaas (Molentjes) uit Grazen mogen het label STREEKPRODUCT.be dragen. De Sectorgroep Streekproducten van VLAM keurde hun aanvraagdossier goed.

De Belgische speculaas uit Grazen werd aangeboden als Molentjes van Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen uit Grazen
Om traditionele Belgische speculaas te maken heb je maar een beperkt aantal ingrediënten nodig: bloem, bruine kandijsuiker, vetstof, eieren, kaneel, rijsmiddel en zout. Toch verschilt het koekje van bakker tot bakker. Erika Vanvuchelen specialiseert zich sinds 2012 in de productie van speculaas. In haar ambachtelijke speculaasbakkerij bakt ze zowel enkele varianten op traditionele speculaas zoals de Rummense Speculaas, volkoren met noten, of de smeuïge Grazense speculaas. Als een traditionele Belgische speculaas: de molentjes. Bovendien kan je bij haar ook terecht voor “customised” of speculaas op maat.

Erika Vanvuchelen was in 2016 de eerste ambachtsvrouw uit het Vlaams Gewest die uit handen van de Commissie Ambachtslieden bij de FOD Economie de wettelijke erkenning van ambachtsvrouw overhandigd kreeg. De titel geldt voor 6 jaar, en moest recent verlengd worden. Erika diende opnieuw een aanvraag in, en werd herbevestigd als ambachtsvrouw. Het wettelijke erkende label helpt ambachtslieden om het authentieke karakter van hun producten en het manuele productieproces extra in de verf te zetten. De titel werd sinds 2016 al aan meer dan 1.100 ambachtslieden toegekend.

Volgende zondag vind je Erika ook terug op de Fruitmarkt in Sint-Truiden en daar is weer iets nieuws te proeven; speculaas met appel. Want experimenteren doet deze ambachtsvrouw graag!