Een opvallende beslissing van de gemeenteraad in Nieuwerkerken: de toelage van de verenigingen, die veel inkomsten mislopen omdat ze activiteiten moesten annuleren, wordt verdubbeld.

“Deze maatregel geldt voor de sport-, jeugd- en socioculturele verenigingen. In totaal gaat het om een investering van zo’n 25.000 euro, maar we denken dat het echt nodig is om ons verenigingsleven op die manier te ondersteunen”, zei Deferm.

De budgetten die voorzien waren voor evenementen die wegens corona afgelast werden vloeien terug naar de algemene middelen, en we gebruiken ze dus voor de uitgaven die de gemeente doet in het kader van corona. “Naast de toelagen voor verenigingen gaat het om de aankoop van onder meer alcoholgels en beschermingsmateriaal. De totale kost van de coronamaatregelen schatten we momenteel op 60.000 à 80.000 euro”, aldus burgemeester Deferm.
Het budget van de mantelzorgpremie wordt opgetrokken van 12.000 naar 18.000 euro en het reglement wordt versoepeld. Vandaag hebben zo’n 55 mantelzorgers recht op een premie van 200 euro, dat zullen er nu ongeveer 90 worden.