Ze schieten mensen naar de maan, ze bouwen de krachtigste computers, ze zijn technologisch ver vooruit, maar stemmen tellen kunnen ze niet.

We hebben het over de Amerikanen. De verkiezingen waren op dinsdag 3 november, en vandaag 5 november is er nog steeds geen uitslag in verkiezingen die gans de wereld beroert. Wat Amerikanen dus niet kunnen, is met hun handen werken, stemmen tellen zoals wij dat deden in het stadswerkhuis, in een land waar bij wijze van spreken om middernacht de regering kan gevormd worden.

Trump en Biden, ze zitten nog allebei op hete kolen, en in de verre provinciestadjes zitten enkelingen omslagen te openen en stembiljetten te tellen terwijl de wereld vol ongeduld wacht op het verlossende woord: weer Trump of toch Biden.

Er zijn mensen die er wakker van liggen, zelfs hun slaap voor laten om het moment suprême maar niet te missen. En ondertussen wordt de democratie verkracht in een land waar men diezelfde democratie zo ophemelt. Een zittende president die zojuist twitterde “Stop the count”, stop met tellen, aanhangers van de ene die telbureaus omsingelen, kerels die gewapend voor de deur van deze bureaus staan zijn allesbehalve voorbeelden van een democratie.

Het zijn de stemmen van het volk die tellen, allemaal en van iedereen. Het is een meerderheid, en dat kan inderdaad de helft + 1 zijn, die zijn leiders aanduidt. Niet de rechters of de rechtbanken, niet het kapitaal dat men in allerlei procedures kan steken, maar de vox populi, de stem van het volk, niet de stem van de straat maar de stem uitgebracht in een kieshokje, vrij en onbevangen, zonder vrees op dwang.

We moeten dus geduld hebben, in naam van de democratie, tot alles in Amerika geteld is. En dat dan diegene die volgens de geldende regels de meeste stemmen of kiesmannen heeft, het land gaat leiden en de wereld begeleiden.

Het zal dus nog even wachten zijn op een resultaat. Dat zou gaan komen want rond halfzes zou Georgia meer informatie geven (maar er moeten nog 90.000 stemmen geteld worden). Om 18.00 uur gaat Las Vegas een update geven, vannacht op 03.00 uur komt Arizona met cijfers en van de rest hebben we nog niks gehoord.