Meer dan 400 jaar geleden startte in Frankrijk een zekere Jean-Marie Carlier met een “postkoetsenbedrijf” tussen Marseille en Toulouse in Frankrijk. Het zijn vandaag geen postkoetsen meer, wel vliegtuigen of cruiseschepen, maar de familie Carlier maakt er nog steeds een erezaak van om mensen van A naar B te brengen.

Een tak van de familie Carlier belandde in Engelmanshoven en daar hielden ze de traditie in ere door met karren en koetsen rond te rijden “En het was mijn grootvader Veron-Leopold Carlier die als eerste “De Blauwe Vogel” op zijn bussen liet schilderen, de naam was gepikt van “the blue bird” een auto die toen 200 per uur haalde alhoewel de bus amper 40 per uur haalde.” Aan het woord is Willy-Paul Carlier, in Sint-Truiden bekend als WPC, die onlangs zijn herinneringen, goede en slechte, bundelde in een boekje “Memoires van een GEEL-BLAUWE kanarie”.

Gestart met Lourdesreizen
De Blauwe Vogel klonk erg liberaal in katholieke oren, dus wou de pastoor niet dat katholieke organisaties hun diensten gebruikten. Tot ze de bisschop eens gratis meenamen naar Lourdes, en plots waren ze niet meer persona non grata bij de clerus. Integendeel. De memoires van WPC zijn doorspekt van leuke verhalen uit zijn reisleven en vormen een mooie aanvulling op zijn eerste boekje “Mijn leven door een blauwe bril”.

Goed en kwaad
WPC heeft het over de gemiste kans op Disneyland naar Limburg te halen, zijn bijdrage tot de geboorte en uitbouw van de Keizerlijke Commanderie, zijn strubbelingen met de “PS-maffia” en de LRM.

De reissector zit momenteel in troebel vaarwater. “Maar ook dat komen we te boven. Wie de Franse Revolutie, twee weeldoorlogen en de uitbarsting van de IJslandse Eyjafjallajökull overleeft, zal ook wel deze coronacrisis overleven.

Wie de visie op de wereld van gisteren en van morgen van WPC wil lezen, moet daarvoor wel naar het reisbureau De Blauwe Vogel in Sint-Truiden. Daar is het boekje te koop. Het werd uitgegeven bij Samanunga van Sandra Maes uit Maasmechelen, de boekenvroedvrouw en tevens de vorige fruitdichter van de Keizerlijke Commanderie.