Sinds de start van de vaccinatiecampagne hebben enerzijds 10.787 Limburgers hun vaccin geweigerd en kwamen anderzijds 31.691 Limburgers niet opdagen. Dat is amper enerzijds 1,82 procent van alle tot nog toe uitgenodigde Limburgers en anderzijds 6,6 procent

Sinds de start van de Limburgse vaccinatiecampagne, op 7 januari in rusthuis Triamant in Sint-Truiden, hebben al 593.215 Limburgers de kans gekregen om minstens één keer ingeënt te worden tegen het coronavirus. Van die bijna 600.000 uitgenodigde Limburgers hebben er in totaal 10.787 (1,82%) hun vaccin pertinent geweigerd. Dat is erg laag, veel lager dan de verantwoordelijken gedacht hadden.

Naast de 10.787 vaccinweigeraars zijn er nog eens 31.691 (6,6%) Limburgers die in het vaccinatiecentrum niet opdaagden voor hun vaccin. Dat betekent dus dat in Limburg tot nog toe in totaal 42.478 mensen niet zijn ingegaan op hun uitnodiging voor hun vaccin.

Maar de echte weigeraars zullen dus géén aparte uitnodiging meer krijgen. Zij zijn ‘gedeactiveerd’. In de plaats daarvan zullen zij zich via de huisarts wel opnieuw kunnen laten activeren en vervolgens kunnen ze zich inschrijven op de Qvax reservelijst. Wie het vaccin weigerde komt ook niet in aanmerking voor de gratis coronatests voor reizigers.

Wie niet op de voorgestelde datum kwam opdagen in het vaccinatiecentrum, om welke reden dan ook, zal in de loop van de zomer opnieuw een uitnodiging ontvangen, omdat er in het begin nogal wat onduidelijkheden waren in verband met zwangerschappen, het aanmelden, de respons op de brief en dergelijke.

Vaccinatie voor jongeren
De organisatie van Pukkelpop deed haar oproep via Instagram. “Er zijn deze week veel spuitjes beschikbaar en we geloven dat het in ieders voordeel is om volledig gevaccineerd naar Pukkelpop te komen. Zo houden we het festival veilig en kan je zonder al te veel gedoe de wei op”, horen we bij Pukkelpop. “We willen niemand verplichten, het blijft een keuze die ieder voor zich moet maken.”

“Het Interministerieel Comité Volksgezondheid zet nu ook het licht op groen voor de vaccinatie met het Pfizer-vaccin van jongeren van 12 tot en met 15 jaar met onderliggende aandoeningen. De vaccinaties van deze beperkte groep (enkele 1000’en) zullen aansluiten op deze van de 16-17-jarige risicopatiënten, zo tweet Wouter Beke, Vlaams minister van Volksgezondheid.

De cijfers van gisteren
Tussen 16 en 22 juni werden dagelijks gemiddeld 28,7 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, dat is een daling van 36 procent op weekbasis. Er liggen nog 450 coronapatiënten in het ziekenhuis (-31 procent), van wie 184 intensieve zorg nodig hebben (-28 procent). Gedurende de hele pandemie werden in totaal al zo’n 75.200 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

In de week van 13 tot en met 19 juni werden elke dag gemiddeld 433 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een daling met liefst 44 procent ten opzichte van een week eerder, al werd ook wel iets minder getest. De positiviteitsratio bedraagt nog 1,5 procent. In dezelfde periode vielen per dag gemiddeld 6 overlijdens te betreuren. Dat is een daling op weekbasis met 19 procent.

Intussen kreeg 69,4 procent van de volwassen of 55,6 procent van de totale bevolking een eerste prikje met een coronavaccin. Het gaat om meer dan 6,4 miljoen Belgen. Ruim 3,55 miljoen landgenoten zijn volledig gevaccineerd. Dat is 38,6 procent van de volwassen bevolking en 30,9 procent van alle inwoners.

In Sint-Truiden waren er gisteren geen besmettingen te noteren. Het aantal gevaccineerden bedraagt 26.300 dat betekent 77,70% van de volwassenen (+18) of 64,85% van de totale bevolking.