750.000 ton patatten, dat is de hoop aardappelen die onze aardappeltelers nog aan de man moeten zien te krijgen, want dat is de voorraad vandaag. En ze vrezen dat dit niet gaat lukken.

150.000.000 zakjes van 5 kilo aardappelen zouden met zijn allen moeten verorberen, dat zijn 13,5 zakjes per Belg. Je hoeft geen rekenwonder zijn om vast te stellen dat dit niet gaat lukken.

Hoe komt het dat er zo’n overschot is? Uiteraard zit daar de coronacrisis tussen. De restaurants zijn al meer dan maanden dicht, en geef toe, dat is een geweldige afzetmarkt voor frieten, kroketjes, pomme duchesse of gratin. Maar daar is niks te slijten, en als we de berichten moeten geloven die de ronde doen, zou dat wel eens tot een stuk in juli kunnen duren. Bovendien zijn er ook een aantal frituren die beslist hebben om de deuren dicht te doen omdat ze dat anderhalvemetergedoe kotsbeu zijn.

We zijn dus thuis, en we zullen die patatten thuis moeten opeten. “In vele huishoudens maakt men eens in de week frieten. In de wetenschap dat men dan bijna het dubbele van de aardappelen nodig heeft in vergelijking met gekookte aardappelen, zou dat al enige verlichting kunnen brengen. En als we nu tweemaal per week frieten eten, gaat het aardappelverbruik ook meteen stijgen”, aldus de aardappeltelers, verenigd in Belgapom.

Diepvries ervan maken, in eender welke vorm brengt ook geen soelaas, want de koelcapaciteit is bijna volledig gebruikt. “Bedoeling is om zo veel mogelijk aardappelen te verwerken als voeding, daarvoor zijn ze toch ooit geplant”, zegt de patattenboer. “Zo zal de Vlaamse overheid zes weken lang 25 ton aardappelen schenken aan de voedselbanken. Maar er is meer nodig, we werken ook aan verkoop aan Centraal-Europese landen die er zetmeel van willen maken, en er wordt ook dierenvoeding en zelfs elektriciteit van gemaakt.”