Het dragen van een (stoffen) mondneusmasker helpt om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan, maar enkel als je het correct draagt en op de juiste manier behandelt.
👉Hoe dragen?
* Was en ontsmet je handen bij het opzetten en afnemen van het masker;
* Zorg ervoor dat het masker je mond, kin én neus goed bedekt;
* Raak het mondneusmasker zo min mogelijk aan. Als je masker niet goed zit, raak het dan enkel bij de zijkanten of elastieken aan.
👉Hoe wassen?
* Herbruikbare mondneusmaskers: was ze na elk gebruik op minstens 60°C met wasmiddel of kook ze in een kookpot;
* Chirurgisch mondneusmaskers: deze kan je slechts eenmalig gebruiken. Deponeer ze na gebruik meteen bij het restafval en gooi ze zeker niet op de openbare weg;
* Was en ontsmet je handen grondig na het aanraken van een vuil mondneusmasker.
👉Hoe bewaren?
* Kies een vaste en propere plaats om je maskers te bewaren. Je bewaart de propere maskers best in een apart (stoffen) zakje of enveloppe;
* Stop het mondneusmasker niet zomaar in je broekzak of handtas;
* Stop je masker niet in de diepvries of ijskast. De koude doodt het virus niet.

MONDMASKERPLICHT in SINT-TRUIDEN

De verplichting om in alle straten binnen de stadsvesten en in de Stationsstraat in Sint-Truiden een mondmasker te dragen is vanaf donderdag 1 oktober niet meer van toepassing. Ook het dragen van een mondmasker bij een bezoek aan het containerpark is niet langer meer verplicht. Het stadsbestuur raadt wel aan om steeds een mondmasker op zak te hebben zodat je jezelf en anderen kan beschermen wanneer de afstandsregels niet gerespecteerd kunnen worden.

Het dragen van een mondmasker blijft ook verplicht in volgende plaatsen: in winkels en winkelcentra; in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, casino’s, speelhallen, musea, bibliotheken, de publieke ruimtes van gerechtsgebouwen en op het openbaar vervoer.

Lees hier het volledige politiebesluit van de burgemeester tot aanpassing aangaande de mondmaskerplicht in Sint-Truiden.