Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts legde vandaag de eerste steen van Hasp-O Centrum in Sint-Truiden. Dit is meteen de laatste bouwwerf van het ‘Scholen van Morgen’-bouwprogramma. “We leggen de eerste steen van de allerlaatste”, zegt Weyts. “Hier stopt ons bouwverhaal evenwel niet. We bereiden de toekomst volop voor mét een nieuwe investeringsgolf voor schoolinfrastructuur.”
‘Scholen van Morgen’, opgestart in 2006, is een DBFM-programma (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) dat via een publiek-private samenwerking nieuwe schoolgebouwen realiseert. In de voorbije 7 jaar werden onder leiding van AG Real Estate als programma- en projectmanager heel wat stenen gelegd voor meer scholencapaciteit. 182 projecten, goed voor 250 schoolgebouwen met een totale oppervlakte van 710.000 m² geven onderdak aan maar liefst 133.000 leerlingen. Acht scholen zijn zogenaamde passiefscholen. De schoolinfrastructuur wordt buiten de lesuren ook maximaal opengezet voor de lokale gemeenschap, zoals voor jeugd-, cultuur- en sportverenigingen.
De ‘Scholen van Morgen’ vind je verspreid over gans Vlaanderen: 52 in de provincie Antwerpen, 41 in West-Vlaanderen, 38 in Oost-Vlaanderen, 29 in Vlaams-Brabant, 20 in Limburg en ten slotte 2 bouwprojecten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vandaag leggen we de eerste steen van een gloednieuwe campussite in Sint-Truiden, de laatste werf in een lange ‘Scholen van Morgen’-reeks. Het gaat om een nieuwbouw met leslokalen, werkplaatsen, een sporthal, refter en ruimte voor administratie: een investering van € 38 miljoen in een campus van 18.000 m² voor het voormalige KCST en Technicum. De oplevering is voorzien voor 2023. 173 scholen (95%) zijn reeds door duizenden leerlingen in gebruik genomen. De overige 9 schoolprojecten zijn nog volop in aanbouw.
Nu het ‘Scholen van Morgen’-verhaal afloopt, staat er al een volgende grootschalige publiek-private samenwerking in de steigers: ‘Scholen van Vlaanderen’. Opnieuw een DBFM-programma, goed voor € 1 miljard om nieuwe schoolgebouwen te realiseren.

“We werken verder aan de kwaliteit van ons onderwijs”, zegt Weyts. “Comfortabele en hedendaagse schoolinfrastructuur biedt een antwoord op de capaciteitsnoden waar ons onderwijs
mee te kampen heeft. Elke leerling verdient een kwaliteitsvolle plaats in een ruime en mooie school.”
De voorzitter van Hasp-O Centrum, Alfred Stijnen, verheugt zich op de verhuis naar de nieuwe site in de Fabrieksstraat. “Hierdoor kunnen we alle jongeren van Sint-Truiden en omgeving op één en dezelfde campus een waaier aan diverse studierichtingen aanbieden, verspreid over 3 domeinen: Economie & Organisatie, STEM en Taal & Cultuur. Voor elk wat wils! De ligging aan het station is eveneens een voordeel, onze site is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De nieuwe gebouwen met hypermoderne klassen, wetenschapslokalen en werkplaatsen, gelegen in een groene omgeving zullen ervoor zorgen dat elke leerling en leerkracht zich hier onmiddellijk thuis voelt. Met deze eerste steen zetten we de eerste stap in een nieuw verhaal, waar we onze studenten nog beter alle vaardigheden en kennis kunnen bijbrengen om hen voor te bereiden op onze steeds veranderende maatschappij.”