De grote statige bomen op de toegangsdreef tot Nieuwenhoven. Ze bepalen het uitzicht en karakter van het provinciaal domein en zijn bijzonder waardevol. Regelmatig worden ze aan een medische check-up onderworpen.

Het merendeel van de beuken is volgens kenners van het domein aangetast door zonnebrand. De beschadigde bomen zijn aangeduid met opvallende markeringen op de stammen, een bolletje of een kruis. Zijn deze bomen nog te redden? Wat gaat er gebeuren? Wanneer er bij een eerste diagnose mogelijke problemen worden vastgesteld (schimmels, ziektes, ….), worden die bomen gemarkeerd.
Dat onderzoek gebeurde onlangs. Op dit moment kan je vaststellen dat enkele bomen een markering hebben.

Wat betekent dat?
Dat betekent in de eerste plaats dat er een specialist ter plaatse zal komen om de bomen verder te onderzoeken. Er zal een tweede diagnose volgen.
Op basis daarvan kunnen er gerichte maatregelen genomen worden. Dat kan gaan van ziektebehandeling, het snoeien van zieke takken, … tot in het slechtste geval de kap van een boom.
De kap van een boom is steeds het laatste middel waarvoor men kiest. Maar wat nodig is, moet gebeuren, daar zijn experten voor!