Donderdag 11 november 2021, op de elfde van de elfde, opent de stadscarnavalvereniging ‘Orde van de Commeduur’ zijn 52ste carnavalsseizoen in Sint-Truiden onder het motto: “TRUG PREZOÔ, “Opnieuw erbij”
Omdat de Raad van Elf van de stadscarnavalvereniging ‘Orde van de Commeduur’ bij de oprichting besloot om de Rijnlandse tradities te volgen openen we in Sint-Truiden het nieuwe seizoen op den elfde van den elfde (magische getallen in het carnaval). Meteen worden hier de nieuwe Prinselijke Hoogheden voorgesteld en geïntroniseerd, zodat deze al een heel seizoen van hun waardigheid kunnen genieten en ze degelijk voorbereid zijn op de hoogdag van carnaval in Sint-Truiden, de Verloure Moondag.
TRUG PREZOÃ
Het motto van het nieuwe seizoen is uiteraard een verwijzing naar noodgedwongen “ophokplicht” van de carnavalisten en bij uitbreiding de gehele bevolking. Een jaar bleven de carnavalsattributen in de kast en werd er door de Orde van de Commeduur, tijdens de carnavalshoogdagen, een digitaal alternatief voorzien. Maar op elf november mag de zotskap terug worden opgezet, mogen we elkaar terug fysiek begroeten en kijken we uit naar een carnavalsviering zoals weleer. “We zijn opnieuw erbij” dus. Dit thema is ook al verwerkt in de jaarlijks terugkerende carnavalssjaal die de carnavalisten zal warm houden op stoeten en andere buitenfeestelijkheden.
CORONA
De Raad van Elf is zich bewust van de stijgende besmettingscijfers en zal alles in het werk stellen om de opening van het carnavalsseizoen zo veilig mogelijk te laten verlopen en alle richtlijnen van de overheid in acht nemen. Zo zal de Raad op den Elfde van den Elfde beroep doen op stewards om ieders Covid Safe Ticket te scannen en de identiteit van de aanwezige feestvierders te controleren. Om wachtrijen, later op de avond te vermijden, kan dit al vanaf de kroegentocht. Eens een geldig bewijs verkregen, krijgt de persoon in kwestie een polsbandje dat dienst zal doen op alle activiteiten van den Elfde van den Elfde. Zo is twee keer scannen niet nodig. Het is vanzelfsprekend dat diegene die geen geldig bewijs kunnen voorleggen, of weigeren om de QR-code te laten scannen, de festiviteiten niet kunnen bijwonen. Hoewel we het dragen van het mondmasker niet verplichten, is het wel aangeraden op drukke plaatsen. Tijdens de gebedsviering is het dragen van een mondmasker wél verplicht.
KROEGENTOCHT en MIS
Om de carnavalisten enigszins in stemming te brengen voor de opening van het nieuwe carnavalsseizoen organiseert de Raad van Elf op de Elfde van den Elfde een kroegentocht naar enkele carnavalsminnende cafés. Samenkomen doen de carnavalisten om 13u.11 aan Café Hemingway’s om dan samen en onder muzikale begeleiding richting het stadscentrum te trekken voor de …
In de jaren tachtig van vorige eeuw besloot de Raad van Elf om het nieuwe seizoen te starten met een moment van bezinning. Oorspronkelijk vond de gebedsviering plaats in de parochiekerk van de aftredende prinscarnaval; Diaken Lode Colson droeg als eerste de gebedsviering op in het Sint-Truidens dialect. Later fungeerde de kerk van Sint-Gangulfus als vaste stek voor deze viering, voorgegaan door diaken Ivo Dams.
Gelet op het succes van afgelopen jaar, alwaar onder minimale carnavalsbezetting de gebedsviering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd gehouden om de viering ook digitaal uit te zenden, zal ook dit jaar de hoofdkerk dienst doen als bezinningsplaats en gedenklocatie voor de overleden carnavalisten.
Omstreeks 18u.00 komen we samen aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Grote Markt) alwaar Diaken Ivo Dams stipt om 18u.11 de gebedsviering zal voorgaan, sereen met een vleugje humor en volledig opgedragen in de Truiense moedertaal. Tenor Christophe Elen en Ere-stadsbeiaardier Noël Reynders zorgen voor de muzikale opluistering.
DE ELF LATSJANEN
Vanaf 19.00 uur is het verzamelen geblazen aan het carnavalsmonument “de Elf Latsjanen” die opnieuw hun weg hebben gevonden naar de Sint-Truidense op de Groenmark. Als officiële inzet zullen de lampjes van het carnaval-monument om 19.11 uur voor de 39ste keer ontstoken worden om zijn gloed op volle kracht over het nieuwe carnavalseizoen 2021- 2022 te laten schijnen. Vanaf hier staan de Oppenheimers uit Velm in voor de muzikale begeleiding.
DE NIEUWE CARNAVALSDYNASTIE
Omstreeks 19u.11 “het moment suprême” op de Groenmarkt van onze Trudostad. Daar staan de Elf Latsjanen klaar om voor de 39ste keer te zullen worden ontstoken door onze uittredende Stadsprinsen Carnaval; Gert I° en Amelie I°. Nadien volgt het onverbiddelijke afscheid van onze carnavalssoevereinen van het jaar 2020/21 en worden zij plechtig ontdaan van hun tekenen van macht via een abdicatie en maken plaats voor de Stadsprinsen Carnaval voor het jaar 2022.
Met stunts die verwijzen naar de hobby’s en interesses van onze nieuwe Stadsprinsen, worden de tot dan nog grote onbekenden naar het podium gehaald. Daar krijgen we eindelijk een antwoord op de vraag: wie worden de nieuwe Stadsprinsen van Groot Sint-Truiden 2022? Na de intronisatie volgt de installatie en verkrijgen zij van de zittende macht van het Sint-Truidense stadsbestuur, het Koninklijk Stedelijk Feestcomité en de Orde van de Commeduur de uiterlijke symbolen die hun tot Stadsprins en Stadsjeugdprins(es) kronen.
DE ACADEKOMISCHE ZITTING
Vervolgens wordt iedereen uitgenodigd in de Academiezaal, de mooiste zaal van Haspengouw. Daar zal de Acadekomische Zitting plaatsvinden met de Maidenspeeches van de nieuwe Stadsprinsen samen met hun lijfliedjes, toespraken van de gestelde (carnavals)lichamen, de voorstelling van het nieuwe Carnavalissimaliedje en dit alles onder muzikale begeleiding van Hofkapel De Oppenheimers en uiteraard, vol van Sintruinse traditie.Na de Acadekomische Zitting is er voor alle aanwezigen een toostmoment op de nieuwe Stadsprinsen en volgt er een Prinsenbal met DJ Robby in de Foyer van de Academiezaal.
CARNAVALISSIMA
Voor het eerst componeerde Giani Creten, Proclameur van de Raad van Elf, de inzending voor Carnavalissima. Met de Sintruinse dialecttekst verwijst hij naar een jaar van carnavalsstilte en de zoektocht naar de attributen om opnieuw aan de start te komen. Voor de zang deed hij beroep op Steven Dirix, bekend in Sint-Truiden en omstreken als Stevie D. Hij brengt het nummer “Moe is men utsje?” hier in première en zal dan ook de kleuren van Sint-Truiden verdedigen eind november op de Limburgse carnavalsliedjeswedstrijd Carnavalissima in Hasselt.