De nieuwe virtuele wandeling PER PEDES voert wandelaars langs een deel van de belangrijkste Romeinse weg die de Noordzee en de Rijn met elkaar verbond. Deze weg, die ook door Tongeren liep, faciliteerde zowel de handel als het transport van troepen en voorraden naar de Rijngrens. Tegenwoordig kennen we het als Via Belgica.

Het Via Belgica-project zag voor het eerst het licht in 2018, toen deze route toegankelijk werd gemaakt in Nederlands Limburg. Een jaar later sloot de buurgemeente Riemst zich aan bij het project en vroeg subsidie ​​aan bij de provincie Limburg. Op voorwaarde dat ook Tongeren meedoet, heeft de provincie deze subsidie ​​goedgekeurd. Het schepencollege van Tongeren accepteerde het en diende een eigen projectvoorstel in, zoals het project Via Belgica. Dit is hoe PER PEDES werd geboren.

De PER PEDES wandel-app begeleidt wandelaars interactief van het VVV-punt naar vijftien locaties in het historische stadje Tongeren. Dankzij 2D- en/of 3D-beelden en audiofragmenten (in vier talen) mag dit verre verhaal niet langer alleen tot de verbeelding spreken. Zo kunnen toeristen het spectaculaire Romeinse erfgoed van Tongeren opnieuw virtueel bewonderen met behulp van de app met archeologische en historische informatie.

De circa 2,5 kilometer lange promenade voert wandelaars langs prachtige historische plekken zoals de 4e -eeuwse toegangspoort die niet meer zichtbaar is (Maastrichterstraat), de Romeinse herenhuizen (Vermeulenstraat), de site van de Romeinse tempel, Beukenberg, het itinerarium en de hypocaust (Sint-Truiderstraat) en de Grote Markt met de geschiedenis van de basiliek.