Toeristisch gezien is de bloesemperiode in Haspengouw jaarlijks een voltreffer. Vele dagjesmensen trekken naar Haspengouw voor een wandeling of fietstocht tussen de bloesems. “April is het bloesemseizoen. We vragen daarom perspectief om veilig op te starten met onze organisaties. We kunnen de natuur niet uitstellen”, klinkt het in koor bij de uitbaters van de drie Bloesembars die onze stad rijk is.

Bloesembars trekken aan de alarmbel
Drie bloesembars uit Sint-Truiden trekken aan de alarmbel, dat zijn Bloesemterras Le Bon Vinvant in Zepperen, Hof van Stayen aan Stayen (nieuw) en de BFV Bloesembar in Velm. “Nu worden de plannen gemaakt, wij hopen perspectief te krijgen na het Overlegcomité van nu vrijdag. We kunnen niet nog een seizoen de Bloesemfeesten annuleren. We moeten ons net nu voorbereiden op een veilige editie. Onze draaiboeken liggen klaar: crowdmanagement, voldoende spreiding, alcoholgels, noem maar op.”

Groei van de bloesems in een coronacurve
De coronacrisis staat bol van exponentiële curven. Wij hebben daarom de groei voorgesteld aan de hand van een vergelijkende coronacurve. “De groei piekt in april met net dan ook een piek aan toeristen. Laat ons samen met de horecasector werken aan een georganiseerde, veilige eventopstart en vol gaan voor veilige Bloesemfeesten in Haspengouw”, zeggen de uitbaters.

Maar net als alle andere events zijn ook deze bloesembars onderhevig aan de algemene richtlijnen die de regering uitvaardigt, en als een terras op het dorpsplein in Zepperen niet mag, dan is de kans klein dat het in het veld op de Honsberg wel zou mogen. En aan de bloesems vragen om hun komst met een maand of drie uit te stellen heeft ook geen zin.

Bovendien heeft Sint-Truiden ook nog niets gehoord over de echte Bloesemfeesten rond het kerkje van Guvelingen en de Bloesemzegening in de Tuinbouwschool. Ook die vielen vorig jaar weg, wat niet wegneemt dat van de bloesems genieten nog steeds een van de tofste activiteiten is, corona of niet! En je kan dat elk jaar doen!