Het Overlegcomité heeft vrijdag verstrengde coronamaatregelen aangekondigd. Er komt een verstrengde lockdown, maar het Belgisch profvoetbal blijft (voorlopig) buiten schot.

“We gaan over naar een verstrengde lockdown”, zegde premier Alexander De Croo aan op de persconferentie. “Die heeft één doel: zorgen dat onze gezondheidszorg niet bezwijkt. Dat vraagt een collectieve inspanning van lange duur”, klinkt het. De regels gaan in voor minstens anderhalve maand.

Corona beheerst ook de Belgische voetbalvelden: er werden al vijf duels uitgesteld in de Jupiler Pro League, met alle gevolgen van dien voor de kalender omdat er inhaalmatchen moeten georganiseerd worden. En we zijn nog niet aan het einde van de uitstel-ellende want profvoetballers blijven zich gedragen als wezens waar het virus geen vat op heeft, totdat de helft van de ploeg besmet is: dan werkt het spelletje ineens niet meer!

Terwijl de maatschappij in ons land te maken heeft met gigantische wijzigingen, gaat het Belgisch profvoetbal wel gewoon door. Heel wat clubs kenden de laatste weken flink wat coronazorgen. Toch heeft men besloten om profvoetbal nog steeds door te laten gaan. De komende weken zullen de Belgische voetballiefhebbers dus nog steeds voetbal kunnen kijken, maar dan op televisie.

Met onder andere de Belgische competitie, de Europese competities en de Nations League zullen er de komende weken ook heel wat wedstrijden gespeeld worden. Het Belgisch amateurvoetbal werd eerder wel al geschrapt tot begin 2021.