Limburgs gouverneur Lantmeeters heeft de nieuwe Truidense belastingstaks op eroshuizen van minimum 10.000 euro per jaar vernietigd. De eigenaars van de ‘huisjes van plezier’ hadden tegen de regelgeving klacht ingediend. Het stadsbestuur van Sint-Truiden dreigt nu twee keer te verliezen want er lopen ook achterstallen goed voor 350.000 euro. Eigenlijk wil het bestuur nog liefst van al alles definitief weg, maar werkt nu toch – opnieuw – aan een heffing. 

Er vallen harde woorden te lezen in de motivering van de beslissing tot vernietiging aan het adres van schepen van Financiën Jo François (N-VA). De vernietiging van het nieuwe belastingsreglement voor de eigenaars van eroshuizen op het Truidense grondgebied is een streep door de rekening van de bestuursmeerderheid van cd&v, Open Vld en N-VA. Er staat te lezen: “Met het reglement misbruikt de stad haar fiscale bevoegdheid en schendt ze de beginselen van behoorlijk bestuur, alsook de regels van het strafrecht. Het rechtstreeks belasten van de eigenaars louter om de inningsproblematiek voor de stad te vergemakkelijken, is niet afdoende aanvaardbaar en verantwoord.”

Of anders gezegd: de stad krijgt – alweer – een blamage inzake behoorlijk bestuur. De schepen wilde met de nieuwe heffing van minimum 10.000 euro en maximum 15.000 euro per jaar per pand het aantal eroshuizen terugdringen of op zijn minst de overlast op die manier compenseren. Het stadsbestuur kondigde vorig jaar nog aan bij monde van toenmalig waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) dat ze het liefst van al het aantal eroshuizen wil verminderd zien of zelfs helemaal zouden willen laten verdwijnen. Wat toen een reactie uitlokte van Vooruit-kopman Ludwig Vandenhove: “Prostitutie is nu eenmaal van deze tijd. De stad heeft al honderdduizenden euros aan inkomsten misgelopen door de achterstallige bedragen niet te innen. Dat is hun grote fout.”

“Laat ze maar komen”

“Maar gaat u het hard kunnen maken dat met uw nieuw reglement het geld gaat komen van de mensen van wie het moet komen”, vroeg Vooruit-fractieleider Gert Stas zich nog enkele maanden geleden op de gemeenteraad af. “De eigenaars verenigen zich om het nieuwe reglement van de stad voor de rechtbank nietig te laten verklaren.” Schepen François antwoordde toen: “Rechtbank? Laat ze maar komen. Ik wil hier liever mee vooruitgaan.”

De vernietiging gisteren – op vrijdag de dertiende – door de gouverneur dwingt de schepen nu om opnieuw een reglement te maken. Gert Stas reageert op de nieuwste ontwikkeling: “Het vernietigen van de Erostaks is helemaal terecht. Het stadsbestuur verplichtte de huiseigenaars het vuile werk op te knappen en wilden dan zelf gaan lopen met de buit. Dit geklungel heeft grote gevolgen. De afgekeurde belasting moest de stad 400.000 euro per jaar opbrengen. In het meerjarenplan was een totale opbrengst voorzien van 1,6 miljoen euro. Die valt nu weg. Dat is een pijnlijke pikuur: de stad moet nu al zijn patrimonium verkopen om de leningen af te kunnen betalen. In februari moest Schepen François van de gouverneur zijn begroting al opnieuw maken omdat de inkomsten niet duidelijk en overschat waren, en nu dit weer… . Door het geblunder met de erostaks zit de stad nu zelf op droog zaad”, besluit Stas.

Eros na covid

En hoe is het intussen gesteld met de overlast op de Chaussée d’Amour? Door de covidperiode werden de sekswerkers ertoe genoopt de boeken tijdelijk te sluiten. Het deed het verkeer op de Luikersteenweg weer vlot rijden. En vandaag, in de post-covidperiode, klimt het sekswerk maar langzaam uit het diepe dal. Het oorspronkelijke aantal van ‘actieve’ huizen op Truidens grondgebied, een 45- tal, is nu gedaald naar amper 16. Hierdoor is er in 2021 en 2022 nauwelijks sprake van overlast.

(Foto’s ©Rudi De Cock)