Wie zich de voorbije dagen waagde aan een fietstochtje heeft misschien her en der de witte bloempjes aan sommige bomen opgemerkt. “Wat je daar ziet zijn de bloesems van de wilde pruimenbomen die je her en der vindt in ons Haspengouwse landschap”, weet fruitteler Jos Claes uit Borgloon. “Het is het mooi begin van een reeks bloesemgolven van pruimen tot en met appels.” We mogen ons opwarmen voor een mooie bloesemtijd.

“De bloesemperiode gaat dit jaar iets later van start dan de voorbije twee jaar”, zegt Jos Claes, fruitteler in Borgloon. “De bloesems van de vroege pruimensoorten zijn op dit moment aan het uitkomen en die van de latere pruimensoorten en de eerste peren zoals de Conférence zitten klaar in de knop. Maar de meeste fruitbomen zijn nog in winterrust.”

Golven van bloesems

Bij de appel-, peren- en kersenbomen zit de bloesem nog dicht in de knop verstopt. Jos toont de opzwellende bloemknoppen van de jonge appel- en perenbomen. “Kijk, ze wellen al mooi op. April wordt de bloesemmaand bij uitstek.”

Het mooie is dat niet alle bloesems tegelijk verschijnen. Het bloesemseizoen verloopt in feite in golven. “We gaan een mooie tijd tegemoet met eerst de bloesems van de pruimen, en daarna volgen peren, kersen en appelen. Ik hou wel mijn hart vast voor de vrieskou. Als de bloem nog in de knop zit mag het iets onder ‘nul’ gaan, maar als de bloesems openbloeien kan elke graad naar beneden er een te veel zijn. Ik zal er pas gerust in zijn als de periode van de ijsheiligen begin mei voorbij is. En daarna mag de zomer niet te droog worden want dan staat het fruit minder dik.”

Tekst & Foto’s © Rudi De Cock