Europees Parlementsleden Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans willen duidelijkheid van de Chinese overheid wat er gebeurd is met de vermiste Chinese Corona-klokkenluiders. NGOs rapporteren dat er een groot aantal Chinezen vermist zijn. Ook willen de liberalen een duidelijk signaal van de Europese Unie dat de arrestaties van dissidenten in Hong Kong niet getolereerd wordt.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld), China rapporteur namens het Europees Parlement, reageert: “Het is schandalig wat er op dit moment in China gaande is. Niet alleen wordt informatie over corona verdoezeld, ook klokkenluiders verdwijnen massaal. Als deze klokkenluiders serieus waren genomen, waren we misschien niet in de situatie waarin we nu zitten.”

“Als Europa moeten we China nu heel duidelijk maken dat we openheid over corona eisen en dat we niet tolereren dat de mensenrechten geschonden worden. De Chinese autoriteiten misbruiken de crisis immers ook om de oppositie in Hong Kong een kop kleiner te maken. Het is hoog tijd dat de Europese Hoge Vertegenwoordiger Borrell een duidelijk standpunt inneemt, net zoals de VS, het VK en Australië reeds hebben gedaan”, besluit Vautmans.