Twee Roemenen hebben zich dinsdag in de Hasseltse rechtbank moeten verantwoorden voor het kraken van een tiental brood-, drank- en fruitautomaten. Telkens gingen ze volgens dezelfde manier tewerk door het slot open te boren.

Het werkterrein van de twee vermeende daders bevond zich in Nieuwerkerken, Sint-Truiden en in Steenokkerzeel. Op 5 mei 2019 ging de bal aan het rollen. Een voorbijganger zag rond 1.45 uur hoe het duo bezig was om een aardbeienautomaat in Sint-Truiden open te breken. De getuige verwittigde de politie die 80 meter verderop de wagen van de verdachten aantrof. In de auto lag allerhande inbrekersmateriaal zoals schroevendraaiers en een breekijzer. Van de betichten ontbrak elk spoor tot de daaropvolgende ochtend. Een Roemeen zakte naar het politiekantoor af om zijn getakelde wagen op te eisen.

Onderzoek van ANPR-camera’s waarop de auto van het duo te zien was, linkten de verdachten aan de andere kraken. Daarnaast duidde de getuige de twee Roemenen aan in een fotocollage. “Ik was op weg naar een discotheek in Zoutleeuw toen mijn auto zonder brandstof viel. De auto was verlaten omdat ik even verderop brandstof wou gaan halen”, verdedigde een verdachte zich tegen de politie. De andere betichte, een 21-jarige jongeman, ontkende op een kraak na alle aantijgingen.

Volgens de procureur zijn er voldoende objectieve elementen die aantonen dat de twee verdachten ook de daders zijn. Hij verwees onder meer naar de manier van werken. “Telkens boorden ze het slot open. Ik vorder tien maanden cel.” De burgerlijke partijen vroegen om een schadevergoeding die oploopt tot ruim 25.000 euro. Een verdachte gaf verstek en de andere verdedigde zich met veel moeite en zonder advocaat. “Ik wil de schade vergoeden van die ene automaat die ik opengebroken heb.” Op 16 november kennen ze hun prijs, als ze nog te vinden zijn.