Na een plateau van zes weken neemt de epidemie nu snel toe. De vierde golf is bezig. Er is een explosieve groei van het aantal besmettingen, in het hele land en over alle leeftijden. Die boodschap bracht viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie van Sciensano.

Tussen 12 en 18 oktober waren er in ons land ook elke dag gemiddeld 3.626 besmettingen per dag, of 59 procent meer dan een week eerder. Maandag 18 oktober werden 6.533 nieuwe besmettingen opgetekend, een nieuw dagrecord voor 2021. Dergelijk niveau is van vorig jaar en de tweede coronagolf geleden.

De positiviteitsratio staat op 7,1 procent (+1,8 pct). De hoge viruscirculatie is een probleem. “Als die hoog is, kunnen kleine risico’s zorgen voor een groot aantal patiënten in de ziekenhuizen”, klonk het.

De afgelopen drie dagen werden meer dan 100 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen, de voorbije week waren er dat gemiddeld 93 per dag (+53 procent). De ziekenhuisopnames volgen de besmettingen met 1 tot 2 weken vertraging en zullen dus nog toenemen de komende dagen. Indien de huidige trend aanhoudt, kan de bezetting op intensieve verdubbelen: richting 400 tot 500 patiënten, klonk het. Er liggen nu 1.032 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen (+30 procent), waarvan 230 (+19 procent) op intensieve zorg.

Met 13 overlijdens per dag (+18 procent) zitten we op een hoger niveau dan onze buurlanden. De cijfers zijn wel nog altijd veel lager dan in de vorige golven. Eén op de vijf overlijdens doet zich voor in een woonzorgcentrum. Het totaal aantal stergevallen komt nu op 25.835.

Van Gucht: “Laat je testen”
Van Gucht gaf ook cijfers voor de mensen met coronabesmettingen: 10 procent van de mensen met verkoudheid en 40 procent van mensen met griep bleek ook besmet te zijn met het coronavirus. “Laat je testen, is de boodschap.” De meeste nieuwe gevallen zijn kinderen op basisschoolleefijd, maar ook onder dertigers en veertigers neemt de viruscirculatie fors toe. Deze leeftijdsgroep is goed voor 30 procent van de nieuwe besmettingen. Hij herhaalde de noodzaak van een goede opvolging van de basismaatregelen en het belang van vaccinatie als eerste verdedigingsmiddel. Vaccineren tegen griep noemde hij een goed idee, in het belang om ziekten – en dus druk op de ziekenhuizen – te voorkomen.
Ook in Limburg
Ook hier slaag de besmettingen toe. In gans Limlburg waren er dat gisteren meer dan 500! Genk en Hasselt hadden er elk 37, net zoveel als in de Eerstelijnszone Haspengouw waar er ook 37 besmettingen ware,, namelijk Wellen +3, Sint-Truiden +14, Nieuwerkerken +8, Kortessel +6, Heers +2, Gingelom +0 en Borgloon +4. Maar ook de ziekenhuiscijfers beginnen aan te zwengelen: 40 in Limburg waarvabn 9 op intensieve en 2 aan de beademing. Het Sint-Trudo Ziekenhuis geeft vanaf vandaag geen cijfers meer weer op de website.
Wordt het strenger?
Nieuwe maatregelen zijn dus zeker gerechtvaardigd, zo oordelen de experten. Maar welke dan? Van Ranst raadt iedereen aan om altijd een mondmasker op zak te hebben en het op drukke plaatsen spontaan op te zetten. Molenberghs wil nog een stap verder gaan met een herinvoering van de mondmaskerplicht in winkels en op het werk. “Dat is een vervelende, maar niet al te pijnlijke maatregel”, zegt Molenberghs. “Als je dat niet verplicht, doen mensen het niet.” Volgens viroloog Steven Van Gucht is de mondmaskerplicht te snel losgelaten. “Nochtans werkt het”, aldus Van Gucht. “Het is goedkoop en het maakt het mogelijk om met de nodige voorzichtigheid toch buiten te komen.”
De coronapas is nu al verplicht in de Franse, Nederlandse, Duitse en Brusselse horeca. Weldra volgen Wallonië en Luxemburg. Alleen in Vlaanderen kan u nog zonder test- of vaccinatiebewijs aan de toog plaatsnemen. Blijft dat houdbaar? “Met een vaccinatiegraad als de onze heeft een Covid Safe Ticket in principe weinig zin”, zegt Van Ranst. “Maar doordat onze cafés en restaurants er als enige niet naar vragen, heeft dat een onbedoeld aanzuigeffect. Vooral niet-gevaccineerden uit onze buurlanden en Brussel kiezen nu voor de Vlaamse horeca. Daar mogen we niet blind voor zijn.” Ook Molenberghs pleit om diezelfde reden voor de invoering van de coronapas in de horeca. Zij vinden steun bij Vandenbroucke. “Samen met mondmaskers en de vaccinaties zorgt de coronapas voor meer veiligheid in de horeca”, zegt hij.
Hopelijk schieten onze politici niet weer in gang als  het kalf verdronken is en onze ziekenhuizen weer overstelpt worden door meestal niet-gevaccineerden.