In november zullen de lokale politie Sint-Truiden- Gingelom – Nieuwerkerken en de politiezone van het Kanton Borgloon samen met het Parket Limburg de nodige stappen om lokale criminaliteit snel en op maat af te handelen.

Iemand die een lokale zware overtreding heeft begaan, zoals bijvoorbeeld een diefstal, moet dan meteen voor de politie, een magistraat en een medewerker van het justitiehuis verschijnen. Zo kan er sneller gereageerd worden en worden dossiers ook sneller afgehandeld. Project M heet dat.

Project M ging in 2017 van start bij politiezone Carma en een jaar later ook bij LRH. Intussen wordt het al toegepast in  8 Limburgse politiezones. Sinds deze week zijn er alweer twee extra politiezones met het systeem begonnen, dat zijn de zones van kanton Borgloon en Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken.

Het is nu de bedoeling om in de loop van de komende maanden project M ook in de resterende politiezones in te voeren. Pieter Strauven van het Limburgse parket: “We willen deze werking zo snel mogelijk laten toepassen in alle zones. Telkens we in een nieuwe zone starten, gaan we enkele maanden in die zone zelf aan de slag. Dan gaat dus de parketmagistraat naar die politiezone.”

Na een aantal maanden is het de bedoeling dat de mensen in de politiezone zelf aan de slag kunnen.  Pieter Strauven: “Na twee maanden kan de politiezone autonoom dossiers aan ons voorleggen, en dat gebeurt dan vanop afstand.”