De soldenperiode start niet op 1 juli, maar op 1 augustus dit jaar. Dat heeft minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) verteld in “De ochtend” op Radio 1. De beslissing komt er na overleg met Denis Ducarme (MR), minister van Middenstand.

Door de coronacrisis vroegen meer dan 90 Belgische modespelers in een open brief om uitstel van de soldenperiode, zodat ze hun collecties met een volwaardige winstmarge kunnen verkopen, zonder oneerlijke concurrentie. Bij enkele grote ketens klonk er al ongenoegen over het voorstel. “Het was geen makkelijke beslissing, maar de vraag om duidelijkheid was groot”, aldus Muylle. Kathy Bergen van Comeos, de handelsfederatie die grote ketens vertegenwoordigt, reageert: “België bevindt zich niet op een eiland, in buurlanden zijn het wel nog altijd solden in juli. Ik hoop maar dat we geen nadeel zullen ondervinden door de solden te verplaatsen.”

Juli is traditioneel koopjesmaand, maar dit jaar is dat door de coronacrisis uitzonderlijk augustus. Dat hebben minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) en minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) beslist. Vanaf 1 augustus mogen kleding- en schoenenwinkels dit jaar uitpakken met solden. De sperperiode van een maand, waarin geen solden mogen plaatsvinden, schuift ook op van juni naar juli. De beslissing moet nog goedgekeurd worden op het zaterdagoverleg van de federale regering, maar dat is een formaliteit.

De vraag naar duidelijkheid en een snelle beslissing was groot. Nathalie Muylle (CD&V), federaal minister van Werk: “Zeker bij de Belgische fabrikanten en zelfstandigenorganisaties waren er heel veel vragen. Wintercollecties moeten aangekocht en opgeslagen worden. Mensen moeten geld uitgeven en weten niet wat er met die stocks gaat gebeuren”.

Het uitstel van de soldenperiode komt er op vraag van handelaars en de middenstand zelf. Vorige week nog lanceerden Mimi Lamote, CEO van Mayerline, en Peter Perquy, CEO van Terre Bleu, Gigue en Zilton, een open brief, gesteund door meer dan 90 Belgische spelers in de modesector. “Willen we onze sector van de ondergang redden, dan moeten we de huidige soldenwetgeving nu aanpassen”, klonk het. Ze schaarden zich allemaal achter een uitstel van de soldenperiode met minstens een maand.