Vandaag werd in Sint-Truiden de start gegeven van de Smart Bus Tour door Europa. De Smart Bus wil jongeren tussen 11 en 15 jaar meer bewust laten omgaan met hun data. Met dit initiatief engageren Huawei, INSIGHT, LEF en European Schoolnet zich om de jeugd attent te maken op de bescherming van hun online privacy.

De Europese Smart Bus Tour start in België. De aftrap van de Belgische tour werd gegeven in Sint-Truiden. In de hoofdstad van Haspengouw zal de bus gedurende twee dagen rondtrekken. De Smart Bus rijdt daarna nog een maand door ons land en zet daarna koers door de rest van Europa.

Veilig online
“We zijn heel trots dat de bus zijn tournee door ons land in Sint-Truiden aftrapt. Dat is een primeur! De Smart Bus stimuleert onze leerlingen om goed na te denken over welke kostbare gegevens ze online prijsgeven. Kinderen en jongeren beseffen namelijk nog onvoldoende welke gevaren en risico’s sociale media en het internet met zich meebrengen. Nochtans kunnen verkeerde keuzes van vandaag grote gevolgen hebben voor hun kansen later in het leven. Daar moeten we hen absoluut voor behoeden”, zegt schepen van Jeugd en Flankerend onderwijs Hilde Vautmans.

“We hebben hier de voorbije jaren zelf ook al sterk ingezet. Zo organiseerden we in samenwerking met de lokale politie en andere partners voorstellingen, informatiesessies en workshops om jongeren en hun ouders bewust te maken van hun digitale kwetsbaarheid. Maar omdat online alles voortdurend evolueert, is het belangrijk om je beleid continu bij te schaven. We zijn daarom heel tevreden dat de Smart Bus in onze stad halthoudt”, vertelt burgemeester Veerle Heeren.

Goochelaar
De hoogtechnologische bus wil leerlingen op een interactieve manier leren omgaan met hun gegevens. Verder wil de organisatie ervoor zorgen dat de leerlingen kunnen reageren op cyberpesten en stalking. Dit komt de laatste jaren meer en meer onder de aandacht, maar is daarom niet verdwenen uit de online wereld.

Om de sessie zo interactief mogelijk te maken, komt er ook een goochelaar langs. Via deze alternatieve manier, wordt zo speels aangetoond wat de impact is van sociale media op het leven van de kinderen. Als afsluiter worden leerlingen getrakteerd op een quiz en een ervaring met virtual reality.

De Smart Bus begon zijn tournee op vrijdag 4 oktober in Sint-Truiden in Freinetschool Het Wijdeland en Het Kompas. Op dinsdag 8 oktober staan er ook nog sessies gepland in basisschool Momentum en Hasp-O Zepperen. Hierna rijdt de bus in België door naar Libramont, Namen, Charleroi, Waterloo, Bergen, Zwijnaarde, Waregem, Kortrijk, Oostende, Brugge, Maldegem, Gent, Sint-Niklaas, Antwerpen, Wijnegem, Groot-Bijgaarden, Brussel, Leuven, Heverlee, Hasselt, Genk en Luik.